Verhoogde concentratie zware metalen bij stilstaand drinkwater

7 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De kwaliteit van drinkwater in de binneninstallatie van woningen gaat bij stilstand sterk achteruit. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van drinkwaterbedrijf Oasen. Na twee tot drie weken stilstand is de concentratie aan zware metalen in het drinkwater in een groot aantal gevallen behoorlijk gestegen, bij eenderde van de onderzochte huizen kwamen de waardes zelfs boven de wettelijke norm uit. Deze resultaten zijn van belang voor iedereen die van vakantie terugkomt. Bij afwezigheid staat het drinkwater immers langere tijd stil in de huisleidingen. Uit het onderzoek blijkt dat één minuut flink de kraan open zetten voldoende is om weer vers water te hebben dat aan alle kwaliteitseisen voldoet.

De verhoogde concentratie aan zware metalen in het drinkwater ontstaat doordat het water enkele weken lang in de binnenleidingen stilstaat. Hierdoor kunnen deze leidingen en ook kranen metalen, zoals koper, lood of nikkel, aan het water afgeven. Uit het onderzoek, uitgevoerd in juni bij zeventien onbewoonde woningen, blijkt verder dat het zuurstofgehalte van het drinkwater in bijna alle onderzochte situaties daalt. Dit kan onder andere een vervelende smaak of geur veroorzaken. Er zijn geen grote verschillen zichtbaar tussen twee of drie weken stilstand: in beide gevallen zijn er voorbeelden van wettelijke overschrijdingen van de drinkwaternormen. Er blijkt nauwelijks sprake van toename van bacteriën. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de verhoogde concentratie aan zware metalen in het water, wat een remmend effect kan hebben op de groei van bacteriën. Daarnaast viel de proefperiode in juni, net voor de periode met zomerse temperaturen.

Doorspoeladvies

Oasen onderzocht ook of het gangbare doorspoeladvies na vakantie (één minuut de kraan overal in huis open zetten) effect heeft. Uit het onderzoek blijkt dat na doorspoelen het drinkwater weer aan alle kwaliteitseisen voldoet. ,,Ons doorspoeladvies is simpel: kom je terug van vakantie en heeft het water dus langere tijd stilgestaan in de leidingen, zet dan gedurende één minuut alle kranen in huis open. Trek de wc door en laat de douche doorlopen. Leg hierbij als voorzorg de douchekop in een emmer water om mogelijke besmetting met de Legionella-bacterie te voorkomen", aldus Janine van Trierum van Drinkwaterbedrijf Oasen. Het drinkwaterbedrijf stelt dat dit advies geldt voor alle plekken waar water enige tijd heeft stilgestaan, ook op scholen of kantoren. Het doorspoelen van de leidingen kost gemiddeld nog geen acht cent. Water weg laten lopen is daarbij niet nodig. Thuiskomers kunnen het water opvangen in een emmer en gebruiken voor het sproeien van de tuin.

Foto 1: In de leegstaande woningen legde het drinkwaterbedrijf voor de zekerheid kaartjes bij de kraan, voor het geval tussentijds iemand even in de woning moest zijn.

Foto 2: De waterkwaliteit wordt onderzocht: het nemen van een watermonster.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie