BOA’s ProRail aan ’t werk in nieuw uniform

14 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail krijgen vanaf 15 augustus nieuwe kleding. Het huidige bordeauxrode overhemd wordt vervangen door een lichtblauw overhemd met op de beide mouwen het BOA-insigne. ,,Het nieuwe uniform is onderdeel van de professionalisering en zorgt voor een herkenbare uitstraling van de BOA’s", licht woordvoerster Anna Kodde van ProRail toe.

,,In de praktijk bleek het bordeauxrood niet altijd herkenbaar te zijn en dat belemmerde de medewerkers in het uitoefenen van hun functie. Het nieuwe lichtblauwe overhemd met BOA-insignes sluit beter aan bij de kleding van andere opsporingsdiensten en dwingt daardoor ook meer gezag af. Dat helpt de BOA’s in het uitoefenen van hun functie", vervolgt Kodde.

De buitengewoon opsporingsambtenaren van ProRail moeten de veiligheid op en rond het spoor bevorderen. Dat doen ze door bijvoorbeeld controles te houden bij overwegen, langs het spoor te surveilleren en vandalen op te sporen. Ze zijn bevoegd om mensen op ProRail terrein staande te houden en te verbaliseren. Kodde: ,,Dankzij hun werk en preventieve aanwezigheid hebben ProRail en de vervoerders dagelijks minder last van verstoringen in het treinverkeer."

Overwegcampagne dit najaar

Overweggebruikers zullen de Boa’s in nieuw tenue vaker tegenkomen. ,,Techniek om overwegen te beveiligen is essentieel, maar veilig gedrag van weggebruikers is minstens zo belangrijk. Dit kan veel ongelukken voorkomen. BOA’s zullen daarom strenger handhaven. Ook richten we via educatie en communicatie nog sterker op gedragsbeïnvloeding. We starten dit najaar daarom een offensief om het aantal ongelukken op overwegen verder terug te brengen", aldus de woordvoerster.

advertentie
advertentie