Nachtvlindertocht in de Biesbosch

24 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Biesboschcentrum Dordrecht houdt vrijdag 28 augustus een nachtelijke vaar-wandeltocht met het thema nachtvlinders. Die nacht houdt de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) een inventarisatie van nachtvlinders op de Huiswaard, een gebied in de Biesbosch dat alleen over water toegankelijk is.

Tijdens de excursie varen de deelnemers in het donker met fluisterboot de Sterling in een half uur naar de Huiswaard, waar met een Biesboschgids een korte nachtwandeling gemaakt wordt. Een deskundige van de KNNV toont ter plekke hoe de vlinders worden gevangen, gedetermineerd en gefotografeerd. Hierna varen de deelnemers weer terug naar het Biesboschcentrum. De tocht begint om 21.30 uur bij Biesboschcentrum Dordrecht en duurt tot ongeveer middernacht.

De KNNV inventariseert regelmatig nachtvlinders in de Biesbosch tussen zonsondergang en zonsopgang. Leden van de werkgroep Vlinders en Libellen van de KNNV Drechtsteden zijn de hele nacht in touw om met behulp van gespannen lakens en sterke lampen insecten te vangen. Als de nachtvlinders op naam gebracht zijn, worden ze weer vrijgelaten. Vorig jaar werden in totaal 165 soorten waargenomen, waaronder enkele zeldzame soorten zoals de Akelei-uil (zie foto) en de Witvlekbosrankspanner.

Reserveren voor de Nachtvlindertocht kan bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht, 078-6305353, info@biesbosch.org. De tocht kost voor volwassenen €10,- en voor 65-plussers en kinderen t/m 12 jaar € 7,50.

advertentie
advertentie