ReSteel: innovatief en veelbelovend

27 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

,,Koper maakt het ijzer zwakker. De roep in de metaalbranche om kopervrij metaalschroot werd dan ook steeds sterker. Staal mag namelijk maximaal slechts 0,25 procent koper bevatten”, legt Kees uit. ,,De methode is lucratief, want het verwerkte schroot levert de klant extra ijzer- en koperinkomsten op. Op het moment dat schroot niet kan worden ingezet bij de vervaardiging van nieuw staal, dan moet je het winnen uit ijzererts. Hierbij komt heel veel CO2 vrij. Onze verwerkingswijze is heel milieuvriendelijk omdat er vrijwel geen CO2 vrijkomt. Wij installeren en onderhouden de machine, die door de klant geleased wordt.” Pico toont een foto van een CSM die in mei is afgeleverd bij een klant. Het gevaarte heeft een totale lengte van zesentwintig meter en is vijf meter hoog en vijf meter breed. “In ons laboratorium in de Lelystraat staat een klein model demomachine die op kleine schaal dezelfde mogelijkheden biedt”, vertelt hij. ,,We gebruiken hem om op locatie testen uit te voeren bij potentiële klanten, maar ook voor het analyseren van schrootmonsters van klanten.”

SLIEDRECHT – Vorig jaar oktober startten Pico Brand en Kees de Waard samen een onderneming. ReSteel BV richt zich op het ontkoperen van metaalschroot met behulp van de in eerste instantie door de TU Delft ontwikkelde Clean Scrap Machine (CSM). ,,Wij hebben hun concept verder uitgebouwd naar een industrieel product dat door metaalbedrijven wereldwijd met enthousiasme is ontvangen”, vertellen de heren met enige trots. Na bewerking in de machine kan het schroot volledig worden hergebruikt en het koper weer worden ingezet in de koperkringloop.

Door Ria Scholten

Na een artikel in het toonaangevende vakblad Recycling International stromen aanvragen uit de hele wereld binnen en om die reden groeit het aantal medewerkers gestaag. Managementassistente Corina Koster en technisch- en projectmanager Carsten Tromp kwamen de gelederen al versterken en binnenkort start er een verkoper binnendienst. ,,Daarnaast willen wij het team uitbreiden met een allround engineer met een technische opleiding op MBO/HBO-niveau, die wordt belast met het opbouwen van testopstellingen, het analyseren van schrootmonsters en het optimaliseren van de huidige apparatuur”, vertelt Pico. Hij houdt zich vooral bezig met commerciële zaken, terwijl Kees het vizier richt op de financiële ontwikkeling en expansie van het bedrijf. “Wij gaan ons dus steeds meer richten op managementtaken, maar ons technische hart zal altijd blijven kloppen. Natuurlijk zijn we blij met de snelle, maar gecontroleerde groei van ons bedrijf. Bovendien zijn we er trots op dat we door het blad FEM Business en Finance worden genoemd als een van de vijfentwintig jonge Nederlandse bedrijven die het helemaal gaan maken.”

u Zie ook de website www.resteel.nl. Het bedrijf is telefonisch bereikbaar via 0184-435418.

advertentie
advertentie