Konijnen-entmiddagen bij Middeldiep

28 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De virusziekte myxomatose leidt jaarlijks nog steeds tot sterfte van veel wilde en tamme konijnen. Ook VHD, het viraal haemorrhagisch syndroom, is een zeer besmettelijke en dodelijke konijnenziekte. Daarom is het verstandig konijnen te laten vaccineren tegen deze ziekten. Dierenkliniek Middeldiep houdt daarom twee speciale konijnen-entmiddagen in de praktijk, op woensdag 9 september tussen 15:00 en 16:00 uur en op woensdag 16 september tussen 16:00 en 17:30 uur. Er hoeft dan geen afspraak gemaakt te worden.

Een konijn met de ziekte myxomatose vertoont vaak de volgende symptomen: met vocht gevulde bulten bij neus, ogen, anaalstreek en geslachtsdelen, pussige oog- en neusuitvloeiing, benauwdheid en verlies van de eetlust. Dit virus wordt voornamelijk overgebracht door stekende insecten, zoals muggen, vliegen en vlooien. Besmetting door direct contact tussen besmette dieren en materialen is ook mogelijk.

Het virus VHD kan zich via mest, besmette dieren en materialen verspreiden. De symptomen van deze ziekte zijn benauwdheid, verlies van eetlust, hoge koorts en sterfte binnen zeer korte tijd.

Vaccinatie kan vanaf 8 weken leeftijd. De vaccinatie biedt geen volledige garantie. Het konijn kan nog besmet raken, maar de kans wordt wel verkleind. Konijn die jaarlijks wordt gevaccineerd hebben een grotere kans op overleven als ze toch besmet raken met deze ziekten.

De dierenkliniek bevindt zich aan de Middeldiepstraat 58 in Sliedrecht, telefoon 0184-413724, www.dierenkliniekmiddeldiep.nl.

advertentie
advertentie