Vrijwillig iemands leven managen

30 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

'Mentor moet

een stabiele

factor zijn'

REGIO - ,,Een belangenbehartiger en vooral ook een maatje waar je op kan bouwen." Zo omschrijft Teuni Bax wat van een mentor wordt verlangd als hij of zij een vertrouwensrelatie opbouwt met iemand die aandacht en zorg nodig heeft en zijn of haar leven gaat managen. Bax is als coördinator aangesteld om richting te geven aan het mentorschap in de Drechtsteden. Ze heeft inmiddels acht 'dolenthousiaste' koppels gecreëerd en wil die lijn doorzetten. ,,Het moet je ook iets opleveren."

Door Erik de Bruin

De hulpbehoevenden hebben gemeen dat ze door dementie of een psychiatrische aandoening of door een verstandelijke beperking niet (meer) zelfstandig kunnen besluiten. ,,Als je alleen in het leven staat en het niet meer kan overzien heb je iemand nodig die voor jou beslissingen kan nemen op het gebied van gezondheid en welzijn. Iemand die bijvoorbeeld toestemming geeft als een arts een operatie wil uitvoeren. Er kan dan een mentor worden aangesteld", legt Bax uit. ,,Iemand die jou belangen behartigt." Van een mentor wordt verwacht dat hij/zij zo'n tien uur per maand beschikbaar is en dat hij/zij zich kan verplaatsen in de ander en in zijn geest besluiten neemt. Daarbij is het belangrijk dat je een vertrouwensrelatie opbouwt en warmte geeft. Het is de kunst verantwoording te nemen, maar je moet ook kijken naar wat iemand nog wel kan."

Stabiele factor

Nadat het in Breda en Rotterdam vruchten heeft afgeworpen wordt het concept over heel Nederland uitgerold. Bax moet het mentorschap handen en voeten geven in de Drechtsteden. ,,Mijn taak is enthousiaste mentoren te vinden en een goede match te maken met iemand die hulp nodig heeft. Als mentor moet je vooral je gezonde verstand gebruiken. Je kijkt wat iemand nodig heeft. Als je constateert dat iemand behoefte heeft aan thuiszorg probeer je dat te regelen. Daarnaast is het belangrijk dat je een stabiele factor bent. Hulpverleners komen en gaan. Jij bent een maatje waar die persoon onvoorwaardelijk op kan bouwen."

Scholing

Wat op de schouders van een mentor terechtkomt kan best als een zware ballast worden ervaren. Bax benadrukt dat wie zich aanmeldt als mentor er absoluut niet alleen voor staat: ,,Je krijgt zes middagen scholing. Bovendien komen de mentoren regelmatig bijelkaar om hun ervaringen uit te wisselen. Bij vragen kunnen ze altijd bij mij terecht. Ik houd een vinger aan de pols en probeer iedereen zo goed mogelijk te begeleiden."De matches die tot nu toe tot stand zijn gebracht zijn volgens haar een schot in de roos. ,,Ik heb acht mensen gekoppeld en zie alleen maar plezier. Dat doet me deugd want het is erg belangrijk goede koppels te maken. Het moet je ook iets opleveren. Een goed gevoel dat je een steunpilaar kan zijn en iets wezenlijks voor een ander kan betekenen."

Belangstellenden die zich als mentor willen aanmelden of een mentor nodig hebben kunnen telefonisch contact opnemen met coördinatrice Teuni Bax via 06-51145907 of een e-mail sturen naar info@mentorschapdrechtsteden.nl. Meer informatie op www.mentorschapdrechtsteden.nl.

Fotobijschrift: ,,Het is de kunst verantwoording te nemen, maar je moet ook kijken wat iemand nog wel kan."

advertentie
advertentie