Open deuren op Monumentendag

4 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op monumentendag van zaterdag 12 september zijn diverse historische panden te bezichtigen. Aangezien de Sliedrechtse Monumentendag in het teken staat van architect Aart Nieuwpoort wordt de Broodfabriek van Coöperatie “Vooruit” aan de A.W. de Landgraafstraafstraat 49 geopend voor publiek. Dit pand is ontworpen en gebouwd door Aart Nieuwpoort en is een van zijn meest fraaie bouwwerken. Zijn inspiratie door de Amsterdamse en Nieuwe Haagse school is hier goed te zien. De voormalige fabriek en werkplaats is fraai verbouwd tot woning. Familie Van der Waal laat graag hun fraai verbouwde pand zien.

Tevens is de Grote Kerk aan de Kerkbuurt 131 te bezichtigen. Naast een aantal ramen gemaakt door Toon Berg, zijn er zeldzame archiefstukken te zien. Toon Berg was een glaskunstenaar uit Dordrecht die heel veel werk samen met Aart Nieuwpoort heeft gemaakt.

Ook de Dijksynagoge aan de Rivierdijk 51 (www.dijksynagoge.nl) is open. De dijksynagoge is vanwege de dijkverzwaring uiteengenomen en opgeslagen. In 2002 is de dijksynagoge op zijn huidige plaats gezet en op fraaie wijze herbouwd en gerestaureerd. In 2003 is de synagoge opnieuw gewijd en vinden er vele activiteiten plaats, waaronder joodse erediensten.

Natuurlijk opent ook het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99-101 haar deuren (www.historie-sliedrecht.nl). Tot en met 12 september worden er oude films over Sliedrecht gedraaid, is er een tentoonstelling van naaldkunst/schilderijen/houten speelgoed en nog veel meer. Het pand heeft ook een fraaie collectie voorwerpen en laat interieurs van oude Sliedrechtse winkeltjes zien.

Tot slot kunnen belangstellenden terecht in Het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204-208 (www.baggermuseum.nl). Naast de reguliere tentoonstelling over 'Baggeren, toen en nu', is er een tentoonstelling over grondmechanica 'Meten is weten'. Het Leidschendamse bedrijf Fugro doet wereldwijd onderzoek vanuit de lucht, op zee en op het land om vast te kunnen stellen hoe de condities zijn van een gebied waar baggerwerk moet worden verricht.

advertentie
advertentie