Nationale Brandpreventieweken in teken van ontruimingscampagne

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - De Nationale Brandpreventieweken van 1 tot 20 oktober staan dit jaar in het teken van ‘het ontruimen’. Ter gelegenheid van de preventieweken nodigt de brandweer basisscholen en kinderdagverblijven in haar gemeente uit om in die weken hun ontruimingsplan te oefenen. Organisaties die aangeven deel te nemen, maken kans op een bijzondere ontruimingsoefening.

De regionale brandweer Zuid-Holland Zuid heeft gekozen voor kinderdagverblijven en basisscholen. ,,Dit gezien de ‘kwetsbaarheid’ van deze doelgroep", aldus Marco Troost namens de brandweer ZHZ. ,,Zij zijn ten slotte afhankelijk van een goede en getrainde interne organisatie. Daarnaast is er een link met ontruimen thuis. Als kinderen weten wat ze moeten doen als het alarm afgaat op school of kinderdagverblijf, uitgezonderd uiteraard de baby’s, kunnen zij dit gedrag thuis ook beter plaatsen. Het is belangrijk dat er ook thuis geoefend wordt in het ontruimen. Hierbij staan vragen centraal als: wie doet wat en waar spreken we af?"

Organisaties en instellingen zijn wettelijk verplicht om minstens één keer per jaar een ontruiming te oefenen. Een ontruimingsplan bevat onder andere informatie over het aantal mensen dat in het pand aanwezig is (bijvoorbeeld medewerkers, cliënten, bezoekers) en over het alarmnummer van de brandweer. Ook informatie over het type gebouw, het aantal verdiepingen, de plattegrond met daarop de vluchtwegen en de taakverdeling binnen het coördinatieteam staan beschreven in het ontruimingsplan. ,,Omdat een ontruimingsplan méér is dan alleen het aanzetten van een alarmsignaal, is ervoor gekozen om dit jaar de ontruimingsoefening in de schijnwerpers te zetten."

In de komende weken kunnen organisaties een brief van de brandweer ontvangen, waarin wordt uitgelegd wat de Actie Nationale Ontruimingsoefening precies inhoudt en hoe deelgenomen kan worden. Alle scholen en/of kinderdagverblijven die voor dit jaar een ontruimingsoefening op het programma hebben staan, zullen in de brief nadrukkelijk worden verzocht dit juist in déze weken te oefenen. Organisaties die tijdens de brandpreventieweken hun ontruiming oefenen maken kans op een ludiek personeelsuitje. Meer informatie op www.ontruimenmoetjeoefenen.nl.

advertentie
advertentie