Wethouders starten vol frisse moed

17 september 2009 om 00:00 Nieuws

Remco van de Ven zit het langst op zijn post. Hij kwam in 1994 in het college en stelt zich voor de vijfde keer beschikbaar als wethouder. ,,Als geboren en getogen Sliedrechter vind ik het erg boeiend dit dynamische beroep uit te oefenen”, steekt hij van wal. ,,Ik zet me nog steeds elke dag met hart en ziel in. Als ik daartoe de kans krijg wil ik dit werk zeker vervolgen.” Van de Ven is zeer te spreken over de Sliedrechtse participatie in de Drechtsteden: ,,Door samen te werken kan je je zelfstandigheid vergroten. Ik ben blij dat we dat hebben ingezien en sterk meewerken aan een samenwerkingsverband dat inmiddels - met Ronald Bandell als vader des vaderlands van de Drechtsteden - in heel Nederland bekend is.” Wat hem betreft laat de Drechtsteden zich ook horen in Brussel. ,,Met een glimlach zou ik willen zeggen dat ik later best de permanente vertegenwoordiger van de Drechtsteden in de Europese Unie wil worden.”

SLIEDRECHT - Een nieuw politiek jaar is begonnen. Voor menigeen geen aanleiding de vlag uit te hangen, wél om alert toe te zien op wat de gemeente haar inwoners nu weer voorschotelt. Het Kompas onderwierp de drie wethouders één voor één aan een kort kruisverhoor. Wat opviel is dat ze ontspannen oogden en met frisse moed het politieke geweld te lijf gaan. Ze willen alledrie doorgaan. Door Erik de Bruin

Terug met beide benen op de grond. Naar lokale zaken die zijn aandacht verdienen. Zoals de veelbesproken en door veel inwoners bekritiseerde rotonde op de kruising van de Stationsweg met de Rembrandtlaan. Van de Ven wil graag drie op een rij realiseren op de Stationsweg waarmee tevens het laatste puzzelstukje wordt gelegd van het in de jaren negentig opgestelde hoofdwegenstructuurplan. Volgens hem is de aanleg van een rotonde bittere noodzaak: ,,Niet alleen om de verkeersdoorstroming te verbeteren, maar ook omdat de kabels en leidingen die onder de weg liggen vervangen moeten worden. Het kan eenvoudigweg niet anders. Toveren gaat niet.” Omdat de raad dat wil worden voor het einde van het jaar wel alternatieven voorgelegd. Een rotonde roept immers heftige weerstand op vanwege de kastanjebomen die gekapt moeten worden. Terwijl het laatste stukje nog moet worden gelegd wil het college een nieuwe puzzel uitleggen. Dát moet resulteren in een allesomvattend verkeersbeleidplan. ,,Geen plan waar een bepaald bedrag aan is gekoppeld”, aldus Van de Ven, ,,maar wat je moet zien als een blauwdruk als je iets wilt veranderen. Om de drie jaar wordt het plan geoptimaliseerd. We gaan het samenstellen in samenspraak met ondernemers, winkeliers, wijkplatforms en natuurlijk de inwoners van Sliedrecht. Iedereen die een visie heeft over hoe je een vlottere doorstroming kan realiseren is van harte welkom mee te praten.”

Hans Tanis oogt al even relaxed. Het wethouderschap zit hem gegoten. Zeker nu de leerschool van een jaar erop zit. Dat hij zich beschikbaar heeft gesteld noemt hij vanzelfsprekend. ,,Ik heb vorig jaar het stokje overgenomen van Henny van Kooten. Uiteraard niet met de intentie het maar anderhalf jaar vol te houden.” Tanis beheert de centjes van de gemeente. Als financieel wethouder houdt hij de vlucht die de economische recessie neemt nauwlettend in de gaten. Sliedrecht dekt zich in door zichzelf een bezuinigingopdracht op te leggen van 1,3 miljoen euro. ,,Ons uitgangspunt is de lasten voor burgers zo laag mogelijk te houden. De onroerende zaakbelasting (OZB) wordt niet verhoogd.” Sliedrecht overleeft de eerste vloed door incidentele bezuinigingen. Als het water in 2010 blijft stijgen (lees: de financiële rampspoed aanhoudt) volgen wel structurele bezuinigingen. ,,Dan kunnen we echt een scherpe politieke discussie verwachten omdat harde keuzes onontkoombaar zijn”, aldus Tanis, die de grote projecten niet in gevaar ziet komen omdat het geld opzij is gezet. Aan het gereserveerde geld valt niet te plukken. Eén van de grote projecten is de grootschalige revitalisering van het Burgemeester Winklerplein. Om het project budget-neutraal te houden, hetgeen een nadrukkelijke eis is van de raad, is een woontoren van liefst achttien verdiepingen ingetekend. Het idee van Manhattan aan de Merwede spreekt lang niet iedereen aan en wordt alom bekritiseerd. Zonder al te veel voor zijn beurt te praten licht Tanis het ‘tipje’ toe dat wordt gekeken naar de mogelijkheid van een laagje minder. ,,We hebben kritisch gekeken naar de opmerkingen die voor de vakantie zijn gemaakt tijdens een informatiebijeenkomst in De Lockhorst. Een concreet voorbeeld is dat we maar één ontsluitingsweg hadden ingetekend en dat na een terechte aanmerking vanuit de zaal inmiddels hebben veranderd.” Eind deze maand worden de geactualiseerde plannen vastgesteld in het college. Tanis hoopt het voor 31 december door de raad te krijgen. Echter, niet alvorens weer een informatiebijeenkomst is gehouden.

advertentie
advertentie