Open huis gerenoveerde kerk

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

Flexibeler

en meer toe-

gankelijk

SLIEDRECHT - ,,Het ziet eruit als om door een ringetje te halen en de akoestiek is buitengewoon toegenomen.” Gerard de Haan is trots op wat de leden van de Gereformeerde Kerk de afgelopen maanden na Pinksteren voor mekaar hebben gekregen. ,,De kerk is gebouwd in het crisisjaar 1931 en verbouwd in 2009, ook een crisisjaar. Het heeft ons bepaald geen windeieren gelegd. We kunnen er weer veertig jaar tegenaan.”

Door Erik de Bruin

Wie bewaart heeft wat. De verbouwing van het kerkgebouw aan de Middeldiepstraat/Oranjestraat werd bekostigd met gespaarde centjes en de verkoop van een van de twee pastorien. Als je gaat verbouwen doe het dan meteen goed, moeten ze hebben gedacht. De kerk heeft van binnen een aardige metamorfose ondergaan. Met stoelen in plaats van banken, een nieuwe, verrijdbare preekstoel en een volledige stenen vloer met vloerverwarming. Bovendien is er vanuit de kerkzaal een rechtstreekse verbinding met het bijgebouw. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: de hoofdingang is gelijkvloers gemaakt. ,,Hierdoor is de kerk meer toegankelijk voor minder valide mensen”, legt De Haan uit. Hij is een van de initiatoren van de verbouwing. Een verbouwing die in zijn ogen ruimschoots is geslaagd. ,,Niet alleen in mijn ogen, hoor. We hebben zondag 13 september met een speciale dienst de verbouwde kerkzaal voor het eerst in gebruik genomen. Alle kerkleden hebben enorm veel waardering voor het vele werk dat we de afgelopen maanden hebben verricht.” Gedurende die maanden werd elke zondag, ook in de zomervakantie, gebruik gemaakt van de aula van het Griendencollege. ,,Het gaf ons een soort zomerkampgevoel”, zegt De Haan lachend. ,,Ook dat werd zeer gewaardeerd.”

Wie nieuwsgierig is geworden kan aankomende zaterdag 26 september een kijkje komen nemen in de verbouwde kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur wordt Open Huis gehouden waarbij de in deze regio bekende Papendrechtse organist Andre de Jager het orgel bespeelt.

Fotobijschrift: De gerenoveerde kerkzaal is zaterdagmorgen door een ieder te bewonderen.

advertentie
advertentie