'Herhaald, maar dan anders'

28 september 2009 om 00:00 Nieuws

10 jaar Richard

Groenendijk in

De Lockhorst

SLIEDRECHT - Na tien jaar in het theater met zes soloprogramma’s, vond Richard Groenendijk dat het moest kunnen, een show vol hoogtepunten. ,,Maar je moet niet denken dat ik me er met een jantje-van-leiden vanaf maak", benadrukt Richard. ,,Een jubileumprogramma riekt een beetje naar makkelijk inspiratieloos successen uit de oude doos opdiepen. Dat is nu net wat ik niet voor ogen heb. Dit moet juist lekker sprankelend en fris. Het is een totaal nieuwe show met nieuwe kostuums, nieuw licht, een nieuw decor, maar dan met oude elementen. De personages uit de verschillende programma’s gaan elkaar ontmoeten. Jawel, de chaos wordt compleet. Jopie in de rolstoel op bezoek bij mijn familie op Goeree-Overflakkee voor de Oud-Hollandse verjaardag. Herhaald, maar dan anders."

Door de jaren heen heeft Richard een indrukwekkend CV opgebouwd. In het theater: zes soloprogramma’s, een kerstshow met Karin Bloemen, een tournee met liedjes van Toon Hermans met Lone van Roosendaal en Ellen Evers, maar ook de rol van Thénardier in Les Misérables. En dan slaan we zijn werk als tekstschrijver en alle radio- en tv-producties waar hij aan meewerkte voor het gemak nog even over. ,,Ik vind al die verschillende disciplines zo leuk. Alleen toeren samen met je technicus heeft zo zijn charme, maar ik kan ook genieten van de drukte die een groot musicalgezelschap met zich meebrengt. Dit seizoen speel ik bijvoorbeeld ook in de musical Hairspray, waar ik als vaste vervanger de hoofdrol van Arjan Ederveen overneem. Ik vind het juist heerlijk om het allemaal te doen."

,,Het idee voor 'Terug bij af' is eigenlijk geleidelijk ontstaan. Mijn laatste twee programma’s De adem van de nachtchinees, die ook op DVD is verschenen, en Na de Wedstrijd zijn uitzonderlijk goed bezocht. Dat was vroeger wel anders. Ik ben begonnen voor drie man en een halve paardenkop in achterafzaaltjes. Ik geniet daarom erg van die volle zalen, maar tegelijkertijd vind ik het soms ook wel eens jammer dat veel van die mensen mijn eerste programma’s gemist hebben. Dat zette me aan het denken. Bovendien word ik de laatste tijd regelmatig aangesproken door mensen op straat: ‘Oh, Richard, ik heb toen zo gelachen om die verhalen over je opa.’ Of ‘die auditie in je vorige programma, tranen over mijn wangen.’ Mijn tienjarig theaterjubileum leek me nu eens een uitgelezen kans om dit te combineren. Voor iedereen die me nog niet kent is 'Terug bij af' een spoedcursus Richard Groenendijk en voor de fans een avond succesnummers in een nieuw jasje."

,,Het was uiteindelijk nog best lastig om uit al dat materiaal een keuze te maken, maar ik ben heel tevreden met het resultaat. Samen met mijn regisseur Dennis van Galen ben ik eindeloos bezig geweest met afluisteren en nalezen van het oude conferences. Om sommige dingen moest ik weer zo lachen. Ik was gewoon even vergeten dat het mijn eigen grappen waren!"

De try-out van 'Terug bij af' is zaterdag 14 november te zien in Theater De Lockhorst, Sportlaan 1, Sliedrecht. Aanvang 20.15 uur, toegang € 11,25 incl. drankje in de pauze. Kaarten: aan de kassa en telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur en bij de bekende verkoopadressen.

Zie ook www.theaterdelockhorst.nl of www.richardgroenendijk.nl.

advertentie
advertentie