Tentoonstelling ‘Zuid-Hollanders en het water’ in Gemeentekantoor

28 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De tentoonstelling ‘Zuid-Hollanders en het water’ is vanaf vrijdag 16 oktober vier weken lang te zien in het Gemeentekantoor van Sliedrecht. Deze expositie hoort bij de verschenen tweedelige publicatie 'Hollanders en het water'. Twintig eeuwen strijd en profijt, waarin zeventien auteurs een toegankelijk en intrigerend beeld geven van hoe de Hollanders van aanvang af en tot op de dag van vandaag met het hen overal omringende water omgingen en omgaan.

Hollanders zijn wereldberoemd geworden met hun strijd tegen het water, maar tegelijkertijd hebben ze er ook de vruchten van weten te plukken. Zonder water zou Holland niet tot zo’n welvarend en dichtbevolkt gewest zijn uitgegroeid. De tentoonstelling geeft een beeld van de vele en uiteenlopende thema’s die in de relatie tussen de Hollanders en het water voortdurend aan de orde waren en zijn. Daarbij wordt niet, zoals in het boek, het verhaal van vroeger naar nu verteld, maar wordt vanuit het heden teruggekeken naar het verleden. Hierdoor wordt de actualiteit van het onderwerp benadrukt.

Aan de orde komen uiteraard de strijd tegen het water, handel, transport, waterkwaliteit, landaanwinning, waterstaat, recreatie, defensie, visserij, et cetera. Natuurlijk wordt er ook naar de toekomst gekeken. De expositie bestaat uit vier staande elementen met in totaal zestien rijk geïllustreerde panelen en een vitrine met de boeken.

Bij de expositie is een folder beschikbaar waarin, naast algemene informatie over het onderwerp, bijzondere aandacht wordt gevraagd voor ‘wateronderwerpen’ die vanuit cultuurtoeristisch oogpunt interessant zijn.

De expositie wordt beschikbaar gesteld door met het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is van vrijdag 16 oktober tot en met vrijdag 13 november te bezichtigen in het Gemeentekantoor van Sliedrecht, Industrieweg 11, Sliedrecht. Tijdens de openingtijden van het kantoor, 0184-495900.

advertentie
advertentie