Vragen over fusieberichten onderwijs

29 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Wij zijn niet tegen een fusie. Integendeel. Maar we willen wel dat het financiële draagvlak op orde is, voordat we instemmen met een samengaan." De Medezeggenschapsraad (MR) en Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van OBS Henri Dunant en OBS de Wilgen plaatsen kanttekeningen bij de opmerkingen van wethouder Hans Tanis, vorige week in Het Kompas. Tanis deelde mee dat het openbaar onderwijs in Sliedrecht en Papendrecht fuseert. ,,Dat bericht is in onze optiek voorbarig", laat de MR en GMR bij monde van Martin Boer weten.

De MR en GMR van de beide scholen en de gemeente Sliedrecht zijn al enige tijd met elkaar in gesprek over een fusie met het openbaar onderwijs in Papendrecht. Volgens Martin Boer, lid van de MR van Henri Dunant en van de GMR van beide scholen, verlopen de ontmoetingen 'constructief'. ,,Maar we hebben nog wel een aantal vragen voordat we instemmen met een fusie." Het bericht in Het Kompas dat een samengaan op een oor na gevild is, verbaasde Boer en de andere medezeggenschapsleden. Boer legt uit: ,,De eerste jaren na de fusie ontvangen de scholen een bruidsschat om de kosten op te vangen. Na een aantal jaar is dit geld op en moeten de scholen zich bedruipen met overheidsgeld. De scholen in Papendrecht hebben deze bruidsschat al ontvangen. Zij moeten dus eerder 'op eigen benen' staan dan de Sliedrechtse scholen. In de prognoses die wij hebben gezien, staan de Papendrechtse scholen over een paar jaar in de min en de Sliedrechtse in de plus. Wij zijn geen boekhouders, maar het zou kunnen lijken dat het Papendrechts onderwijs wordt gecompenseerd met geld van de Sliedrechtse scholen. Wij willen graag een goed onderbouwd onderzoek waarin de cijfers in Jip en Janneke-taal worden vertaald."

Boer en zijn collega's willen ook graag een lange termijnschets van de wethouder. ,,In het onderzoek wordt gesproken van een situatie tot 2013, maar wij zouden de prognoses tot 2020 willen zien. Wij willen immers dat de scholen ook na 2013 blijven bestaan. Laat ik één ding nogmaals benadrukken: wij zijn akkoord met de inhoud van de fusie. De eigen identiteit blijft behouden, beide gemeenten behouden openbaar onderwijs. Maar we willen wel dat het financiële draagvlak in orde is voordat we instemmen." Formeel heeft de gemeente een goedkeuring van de GMR nodig om tot een fusie te kunnen komen.

Wethouder Tanis heeft inmiddels een brief gestuurd naar de MR en GMR. ,,Tijdens het maandelijkse persgesprek heb ik verteld dat het college van Papendrecht een positief signaal over de fusie heeft afgegeven, dat de raad daar binnenkort over spreekt én dat we nog in gesprek zijn met de GMR over een aantal openstaande vragen. Ik betreur dat sprake is van onvolledige informatie, die jullie (en misschien ook de ouders) een verkeerd signaal afgeeft. Ik besef ook dat ik misschien wat al te enthousiast overgekomen ben. dat heeft te maken met het feit dat ik echt in de fusie geloof. Ik neem jullie vragen serieus. Ze zullen ook aan de orde komen in het overleg dat we binnenkort hebben." Tanis laat Het Kompas telefonisch weten dat hij 'de financiële vragen kan beantwoorden'. ,,'In de nu voorliggende cijfers lijkt het dat Papendrecht de komende jaren verlies gaat lijden. Het achterstallig onderhoud, waar in het verleden een aparte reserve voor is gevormd, moet daar echter van afgetrokken worden. De gecorrigeerde cijfers geven een ander beeld. De balanspositie van de Papendrechtse scholen is naar mijn mening goed genoeg om de fusie door te zetten. Op korte termijn lichten we in een overleg aan de GMR een en ander toe. Ik blijf geloven in een goede afloop."

advertentie
advertentie