Nacht van de Nacht in het Streeknatuurcentrum

13 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Op de avond dat de klok een uur terug gaat, zaterdag 24 oktober, wordt voor de vijfde keer de Nacht van de Nacht gehouden. Dit is een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu waarmee aandacht wordt gevraagd voor het behoud van een donkere nacht.

De Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard en Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens willen dit jaar samen met iedereen die het aandurft de natuurlijke duisternis beleven. Hoe donker is het nog in de Alblasserwaard? Hoeveel sterren zijn er te zien en welke dieren zijn ‘s nachts actief?

De avond begint met een presentatie over de Melkweg. Door de lichtvervuiling is deze nog nauwelijks te zien in ons land. Na de presentatie wordt een wandeling gemaakt door heemtuin en bos en wordt de natuur in het donker beleeft, alleen uitgerust met de zintuigen. Wat is er te zien en te horen? Is het echt zo stil en donker? Het streeknatuurcentrum hoopt zo de deelnemers bewust te maken van het belang van een echte donkere nacht voor dier en mens en hoe daarvan te genieten is.

Ter afsluiting van de wandeling krijgen de deelnemers iets warms te drinken buiten bij kaarslicht. Als het weer het toelaat zal de Sterrenwacht open zijn en kan de nachtelijke hemel ook door de telescoop worden bewonderd.

Het programma, dat ook leuk is voor kinderen, begint om 20:00 uur in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1, Papendrecht (nabij Wijngaarden). Deelname is gratis. Van te voren opgeven is echter noodzakelijk in verband met een maximum aantal bezoekers. Dit kan op donderdag en vrijdag per e-mail naar: chr.huygens@gmail.com of zaterdag telefonisch op nummer 0184-412618.

advertentie
advertentie