Soli Deo Gloria verlegt grenzen

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

,,Waar je zelf intens van geniet wil je ook dat anderen van genieten.” Janie Muilwijk laat overduidelijk blijken dat het zingen van klassieke stukken haar passie is en dat ze zich als een vis in het water voelt bij Soli Deo Gloria. Ze maakt deel uit van de werkgroep die de Scratchdag tot leven heeft gewekt. Het vormt het sluitstuk van wat volgens voorzitter Rien Mudde is uitgegroeid tot een fantastisch jubileumjaar. ,,Je kan het zien als de kroon op ons werk. Het zegt veel over het enthousiasme en de inzet van de leden dat we het voor mekaar hebben gekregen het jubileumjaar op te sieren met twee grote concerten. Begin 2008 zijn we gaan nadenken over welke activiteiten we kunnen organiseren. De leden kwamen met drie concrete voorstellen waarna we als bestuur hebben gezegd: prima, maar bedenk wel dat daar een financieel plaatje aan is gekoppeld van plusminus dertigduizend euro. Binnen zes maanden had de werkgroep Sponsorwerving al meer dan vijftienduizend euro aan sponsorgeld verkregen. Vervolgens zijn de drie andere werkgroepen aan het werk gegaan om de verschillende activiteiten in de steigers te zetten.”

SLIEDRECHT - De christelijke oratoriumvereniging Soli Deo Gloria bestaat negentig jaar en heeft dat op grootse wijze gevierd. Een jubileumavond en een jubileumconcert voor 450 gasten in de Grote Kerk heeft al de revue gepasseerd. In diezelfde kerk wordt zaterdagavond 7 november een scratch Messiah uitgevoerd. De koorleden van Soli Deo Gloria nemen het voortouw om in een samenstelling van maximaal 250 zangers en zangeressen het beroemde werk van Georg Friedrich Handel in één dag in te studeren. Iedereen die graag zingt en over een partituur beschikt kan zich nog aanmelden.

Door Erik de Bruin

Kenmerkend voor de Sliedrechtse oratoriumvereniging, die ook veel leden uit de regio heeft, is volgens Mudde het eenheidsgevoel binnen het koor en het streven naar perfectie: ,,We willen bij elk concert grenzen verleggen en doen ons best het voor de leden zo leuk mogelijk te maken waarbij ze worden uitgedaagd beter te worden. Twee keer per maand krijgen we tijdens onze vaste repetitieavond op woensdagavond (in de Vrijzinnige Kerk aan de Kerkbuurt, red.) een professionele zangpedagoge op bezoek die helpt de individuele zangprestaties te verbeteren. Bovendien kiezen we altijd voor een dirigent die een conservatoriumopleiding heeft genoten en worden we bij een groot concert ondersteund door een professioneel orkest en beroepssolisten.” Muilwijk vindt de lat niet te hoog liggen: ,,Het komt niet op jou alleen aan. De koorleden vangen elkaar op. De machine draait altijd door en inmiddels hebben we wel laten zien dat we er écht staan als het erop aan komt. Je studeert misschien zware stukken in, maar zo ervaar ik het niet. Na de Scratch gaan we ons voorbereiden op de Matthaüs Passion. We doen dat elke twee jaar. Toch zie ik er weer echt naar uit in de muziek te kruipen.”

Soli Deo Gloria heeft al 180 aanmeldingen binnen van zangers en zangeressen die mee willen doen aan de scratchdag op zaterdag 7 november. Aanmelden kan nog steeds door een e-mail te sturen naar cg.meijer@hccnet.nl. Instuderen vanaf 10.00 uur, generale repetitie om 16.00 uur en de uitvoering vindt plaats om 20.00 uur. Deelname kost 25 euro. Wie ‘s avonds de Scratch Messiah wil bewonderen kan mailen naar bovengenoemd adres. Een kaartje kost 10 euro per persoon.

advertentie
advertentie