Solar Cookers bij Tweede Kamergebouw in Den Haag

23 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Werkgroep zoekt

initiatiefrijke vrijwilliger

voor ondersteuning

SLIEDRECHT/DEN HAAG - Op het plein tegenover de ingang van het Tweede Kamergebouw in Den Haag stonden op 13 oktober twee solar cookers opgesteld. De ‘Solar Cooker Werkgroep Sliedrecht’ was hiervoor uitgenodigd door de Nederlandse Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Arie de Ruiter van de werkgroep was erbij in Den Haag. In de werkplaats aan de Rivierdijk waar de kookdozen gemaakt worden vertelt hij een week later dat namens de NCDO twintig mensen uit onder andere Uganda en Afghanistan aanwezig om bij Tweede Kamerleden aandacht te vragen voor duurzame energie. “De zon was net sterk genoeg om het eten dat was bereid in de solar cooker warm te houden. Jammer genoeg kwamen op een enkeling van Groen Links na maar weinig Tweede Kamerleden naar buiten voor de Ghanese lunch. Maar toch was het rond de cookers een gezellige drukte.”

Door: Margreet Strijker

De televisie heeft Arie niet gehaald met het nog steeds bijzonder te noemen Sliedrechtse project. Maar zowel de Volkskrant, als Spits en Metro besteedden een dag later wel aandacht aan de actie. De werkgroep werd in 1992 opgericht en geeft sindsdien gratis adviezen over productie en introductie van de cookers. In de beginperiode werden er meer dan honderdvijftig gemaakt om te laten zien dat koken op zonnestralen mogelijk is. Inmiddels is er veel mee geëxperimenteerd en zijn er lopende projecten met de kookdoos. Hierdoor is al veel kennis opgebouwd. Zowel voor mens als milieu zitten er veel voordelen aan deze manier van koken. Het is de laatste jaren wat stil rond de werkgroep. Desgevraagd geeft Arie aan dat door overlijden en ziekte van werkgroepleden het project inderdaad helaas een beetje op een laag pitje staat. Het komt er eigenlijk op neer dat de werkgroep nog maar uit één persoon bestaat. “Ik krijg af en toe wel hulp van iemand en er is een student die de website bijhoudt. Maar ik ben dringend op zoek naar een initiatiefrijk persoon die me administratief kan ondersteunen bij zaken als het schrijven van een nieuwsbrief en het onderhouden van contacten met de mensen van de lopende projecten. En die liefst de Engelse taal redelijk beheerst.”

Enerzijds geeft de Ruiter aan dat de belangstelling voor de solar cookers in de praktijk door de jaren heen toch wat tegengevallen is. “Als Philips iets groots en duurs op hightech gebied uitvindt drommen pers, politiek en non-gouvernementele organisaties eromheen maar een kookdoos is blijkbaar te eenvoudig. Ook speelt mee dat de cookers vooral voordeel opleveren voor vrouwen en kinderen en die worden juist weinig belangrijk gevonden in sommige landen. En voor corrupte lieden is er misschien te weinig geld mee gemoeid.” voegt hij er enigszins cynisch aan toe. Anderzijds vertelt hij enthousiast over de wel geslaagde projecten. “Als er maar een goede ‘motor’ ter plaatste is waar je mee communiceren kan loopt het vaak gesmeerd. In Burkina Faso koken er steeds meer mensen mee en in Vietnam worden er zes dove mensen door aan het werk gehouden. Ook is er in Nederland zelf steeds meer belangstelling. Dit zal alles te maken hebben met de zorg om het milieu.” Overigens vindt Arie het onbegrijpelijk dat de solar cooker nog geen onderdeel uit maakt van de mogelijkheid tot CO2 compensatie. Dat is momenteel het grootste actiepunt van de werkgroep. “Ze vragen me weleens hoe het toch komt dat ik blijf geloven in die cookers. Maar het is geen geloof. Ik kook er zelf als het mooi weer is al jaren mee. Het kost niks en het werkt prima.” In zijn werkplaats is te zien dat ook daar de ‘kringloopachtergrond’ van De Ruiter zich niet laat verloochenen, want de cooker wordt voor een groot deel gemaakt van gerecycled materiaal. “De kringloopwinkel wordt de laatste tijd overspoeld met zonnebanken en raakt ze aan de straatstenen niet meer kwijt. Maar de ‘hemel’ is prima geschikt als reflectiescherm voor een cooker. Ook gebruik ik afvalmateriaal van reclameplaten uit de rotatiedrukkerij.” Wie geïnteresseerd is om deel uit te maken van de werkgroep kan contact opnemen met Arie de Ruiter via www.solarcooker.nl.

advertentie
advertentie