Tijdelijke opnamestop op verpleegafdeling na tweede MRSA-geval

23 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Op verpleegafdeling B2 (Chirurgie) van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk worden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen. Deze maatregel is genomen nadat een tweede besmetting is geconstateerd met de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA, ditmaal bij een medewerker van het ziekenhuis. De patiënt bij wie vorige week MRSA was geconstateerd is inmiddels naar huis.

De besmetting bij deze patiënt was aanleiding voor zogeheten contactonderzoek onder enkele tientallen andere patiënten en enkele tientallen medewerkers. Daaruit kwam één nieuw MRSA-geval naar voren. Het personeelslid is niet ziek, maar moet thuisblijven zolang de besmetting duurt. De overige medewerkers en de patiënten op de afdeling worden nu allemaal opnieuw onderzocht.

Deze maatregelen zijn getroffen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Daarvoor hanteert het Albert Schweitzer ziekenhuis, net als alle ziekenhuizen in Nederland, een vaststaande procedure.

Hiervan maakt ook deel uit dat medewerkers van andere ziekenhuisafdelingen alleen naar B2 mogen wanneer dat echt noodzakelijk is. Voor het halen en brengen van materialen, zoals was, afval, maaltijden en dergelijke mag niemand de afdeling op. Materialen worden voor de ingang van de afdeling afgeleverd en opgehaald.

Patiënten die op de afdeling liggen, kunnen bij ontslag gewoon naar huis. Het bezoek van patiënten op de afdeling blijft mogelijk. Voor bezoekers gelden wel extra voorzorgsmaatregelen. Het betreft onder meer extra handhygiëne, beschermende kleding en mondkapjes.

MRSA is een in beginsel onschuldige bacterie die op de huid voorkomt. De bacterie is ongevoelig voor gangbare antibiotica. Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie in de meeste gevallen geen infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand kan MRSA infecties veroorzaken.

Algemene informatie is te vinden op: http://www.asz.nl/patienten/patientenvoorlichting/folders/MRSA

advertentie
advertentie