Jubileumconcert André van Vliet in Sliedrecht

25 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Organist André van Vliet viert vrijdag 6 november zijn 25-jarig organistenjubileum met een bijzonder jubileumconcert in de Grote kerk van Sliedrecht. Aan dit concert werken bekende musici mee: Martin Zonnenberg (orgel), Marjolein de Wit (fluit), Johan Bredewout (vleugel) en André van Vliet (orgel). Aanvang is om 20.00 uur en de toegangsprijs is € 10.

In 1984 kreeg André van Vliet zijn eerste aanstelling als vaste organist van de Gereformeerde kerk in Oudewater. Hoewel André natuurlijk al op jonge leeftijd orgel speelde, is deze aanstelling als uitgangspunt genomen bij dit 25-jarig jubileum. Dit hoogtepunt wordt muzikaal gevierd met vijf jubileumconcerten. Het optreden in Sliedrecht is het vierde jubileumconcert in een reeks van vijf. Deze feestelijke gebeurtenis viert hij samen met zijn vriendenmusici Martin Zonnenberg, Marjolein de Wit en Johan Bredewout. De vier musici trakteren het publiek op een verrassend en afwisselend programma. Zo laten zij ‘Concerto grosso’ horen, met muziek van drie grootmeesters Bach, Händel en Vivaldi. Ook passeert ‘Carrillon de Westminster’ van Louis Vierne de revue. Belangstellenden kunnen deze avond ook naar muziek van Widor luisteren. Uit een suite voor piano en fluit spelen zij ‘Romance’ en ‘Scherzo’. Naast orgel- en vleugelsolo’s is er ruimte voor samenzang.

André van Vliet is geboren in Benschop op 18 augustus 1969. De liefde voor het orgelspel kreeg al vroeg in zijn leven vat op hem, wat erin resulteerde dat hij op 9-jarige leeftijd zijn eerste kerkdienst speelde. De liefde voor het begeleiden van de gemeentezang heeft hij altijd gehouden. Momenteel is hij als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente van Polsbroek, wat tevens de plaats is waar hij met zijn vrouw en vier kinderen woont. André ontving orgelonderricht van de bekende organisten Gijsbert Lekkerkerker en Herman van Vliet. Hij vervolgde zijn studie op het conservatorium van Utrecht, waar hij les kreeg van Nico van de Hoeven, Jan Welmers en Jan Raas. In 1991 rondde hij deze studie met goed gevolg af en begon het leven als uitvoerend musicus pas goed. Op het programma van een door hem gegeven orgelconcert is altijd plaats ingeruimd voor Nederlandse koraalbewerkingen, hetzij van eigen hand, hetzij van die van anderen. Daarnaast is André een liefhebber van de Franse romantiek, wat overigens niet wil zeggen dat muziek uit andere tijdsvakken geschuwd wordt. Ook mag hij graag werk van minder bekende componisten spelen.

Naast zijn solospel is André zeer actief op het gebied van koorbegeleiding, zowel op orgel als op piano. Zelf dirigeert hij de koren ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen, ‘Deum Fidentes’ en ‘New Voices’ uit Polsbroek en het projectkoor ‘Oriolus’ uit Maarn. In dit kader is hij de laatste jaren in toenemende mate bezig met de vorming van de stem, vaak in samenwerking met gerenommeerde solisten als Marjo van Someren en Mirjam Feijer. Regelmatig voert hij met zijn koren grote werken uit die dan ook hun première beleven in Nederland. Zijn activiteiten zijn niet gebonden aan de landsgrenzen. Zo maakte André al concertreizen naar Canada, Amerika en Duitsland.

Een ander facet van zijn werk is het optreden met andere instrumentalisten. Te denken valt hierbij aan de pianist Jan Lenselink, de fluitist Jacques Marcus en de trompettisten Arjan en Edith Post. Met hen vormt André de ‘Friendship-collection’. Een breed inzetbaar collectief dat zich muzikaal beweegt van Musical tot Mozart. André heeft een viertal soloalbums op zijn naam staan. Deze zijn opgenomen in de Evangelisch Lutherse Kerk te Den haag, de Martinikerk in Bolsward en de Lebuïniskerk in Deventer. Daarnaast is zijn spel te horen op vele cd’s van koren en collega’s. Verder werkt hij zeer regelmatig mee aan radio en tv opnames. Naast de uitvoerende kanten van zijn vak, schrijft en arrangeert André muziek. Verder is hij betrokken bij promotiewerkzaamheden voor Johannus Orgelbouw in Ede.

Meer info op www.andrevanvliet.nl.

advertentie
advertentie