Lustrum voor Visgilde Struik

25 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM- Vijf jaar geleden zocht het vissersgeslacht Struik de vaste wal op. Samen met hun zonen begonnen Daan en Marjan Struik een visspeciaalzaak in het centrum van Werkendam. Deze week vieren zij hun eerste lustrum. Kwaliteit en gezelligheid, daar draait het in de Hoogstraat om. Om daarvan te kunnen genieten kan ook dichter bij huis. In hun rijdende winkel zijn zij bijna dagelijks in de regio te vinden.

Generaties lang was de familie Struik te vinden op het binnenwater. Op de Oude Maas of op het Spui werd gevist op paling en wolhandkrabben. De 21-jarige Jaap Struik is voorlopig de laatste generatie in de vissersfamilie die op het water te vinden was: ,,Mijn opa heeft dat zijn hele leven gedaan. Ook mijn vader Daan is 27 jaar visser geweest. Zelf heb ik maar drie jaar op het water doorgebracht. Door alle vangstbeperkingen en omdat het vissersleven lichamelijk een zwaar beroep is, hebben mijn ouders vijf jaar geleden een ommezwaai gemaakt.”

Daan en Marjan Struik startten vijf jaar geleden hun visspeciaalzaak ‘Visgilde Struik’ in de Werkendamse Hoogstraat. Daan Struik, een geboren en getogen Woerkumer hierover: ,,Dat was een grote stap voor ons. Het is wel even wat anders dan op het water je brood te verdienen. Eerst hebben we een half jaar stage gelopen bij andere visspeciaalzaken om de kneepjes van het vak te leren. Toen zijn we van start gegaan met onze eigen zaak die deze week haar eerste lustrum viert.”

Al vrij snel werd een eigen weg ingeslagen. Daan Struik: ,,Je kunt wel een bepaalde winkelformule volgen, maar het is uiteindelijk de klant die bepaalt hoe je assortiment er uitziet. Natuurlijk zijn de kibbeling en lekkerbek de favoriete vis, maar daarnaast moet je zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. Zo hebben wij een uitgebreid maaltijd aanbod, belegde broodjes en salades. Aanbod en kwaliteit daar draait het om.”

Zoon Jaap valt hem bij: ,,Ook kan men bij ons terecht voor cadeaubonnen. Een origineel idee als je eens iets anders wil geven. Gezelligheid staat bij ons ook hoog in het vaandel. Regelmatig komen klanten gewoon even een bakje doen achter in de winkel.” In deze periode worden er al voorbereidingen getroffen voor de feestmaand.

Jaap Struik: ,,Wij verzorgen voor bedrijven of particulieren kerstpakketten. Een niet alledaags product voor een visspeciaalzaak zou je denken, maar het slaat wel aan. Hoe vaak kom je niet na een jaar artikelen uit je oude pakket in de kast tegen? Dat zal bij onze kerstpakketten niet gebeuren. Wij kunnen het pakket samen met de opdrachtgever samenstellen. Het hoeft niet pertinent alleen vis te zijn wat er in komt. Naast de kerstpakketten kunnen onze klanten tijdens de feestdagen ook voor salades bij ons terecht. Die kunnen afgehaald worden of worden thuisgebracht”. Sinds anderhalf jaar is Visgilde Struik ook met een rijdende winkel in de regio te vinden: ,,Dat vind ik, als ik eerlijk ben, het leukste om te doen. Het contact met veel verschillende mensen boeit me. Het is gewoon anders dan in de winkel,” aldus Struik junior.

Meer info: Visgilde Struik; Hoogstraat 85; 4251CK Werkendam; (0183)501622 of www.struik.visgilde.nl

advertentie
advertentie