Lach en traan op lucratief Wensfestival

25 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Het ‘Doe Een Wens Festival’ dat zaterdag 24 oktober in de Lockhorst werd georganiseerd door Jan Wieman en vijf andere vrijwilligers van de Doe Een Wens Stichting Nederland, is na een wat moeizame start uitgelopen op een daverend succes. Kinderen watertrappelden, speel-o-thekers verkochten, koren zongen en vele anderen droegen hun steentje bij. Het eindresultaat was een cheque van 5000 euro. Eén van de duidelijk ontroerde vrijwilligers bedankte alle betrokkenen door een ‘Ivootje’ (gedichtje van Ivo de Wijs) voor te dragen. De laatste regels: “Want een kind had een wens. En wat jij hebt gedaan. Heeft die wens van dat kind. In vervulling doen gaan.” En zo werd er aan het eind van het bijzondere sfeervolle, gezellige, muzikale en vooral lucratieve wensfestival hier en daar ook nog een traantje weggepinkt.

Door Margreet Strijker

Doe Een Wens is een stichting die de allerliefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte in vervulling laat gaan. De grens van een wens wordt bepaald door de fantasie van het kind. Doe Een Wens wil blijdschap en kracht brengen in een moeilijke periode; even weg van ziekenhuis, behandeling en doktoren. Jan Wieman is sinds twee jaar vrijwilliger voor de regio Rijnmond. ,,Ik ben altijd bezig geweest met kinderen. Ruim 25 jaar was ik bij de padvinders en als maatschappelijk werker hield ik me voornamelijk bezig met gezinnen. En dit is zo leuk om te doen. Ik mag mee met de wenshalers en de wensvervullers. En zeker wat die laatste groep voor elkaar krijgt is geweldig.” Een voorbeeld daarvan is het verhaal van de 13-jarige Sven op ’t Ende uit Numansdorp. Deze jongste ambassadeur van de stichting watertrappelt mee, staat op het podium naast de burgemeester en zingt samen met de mannen van het Baggerkoor. Sven heeft zelf meegemaakt hoe het is om zijn liefste wens in vervulling te zien gaan. Zijn dappere strijd tegen leukemie werd beloond met een verrassing van de Doe Een Wens Stichting. De fanatieke Elvis-fan mocht op reis naar Graceland in Amerika om een kijkje te nemen op het landgoed van zijn idool.

Wieman benadrukt dat het Wensfestival vooral mogelijk is gemaakt door de mensen van de Lockhorst. Die dit zelf overigens de normaalste zaak van de wereld vinden. Horecamanager Arie van den Nieuwendijk geeft aan de ‘Doe Een Wens’ vrijwilligers een leuke gedreven club mensen te vinden en dat hij graag zijn steentje bijdraagt. De grote Lockhorst baas Stanley Hennep sluit zich daar graag bij aan: ,,Het is zo’n sympathiek doel. We hebben hier 1500 zwemlessertjes. Dan zie je hoe gezegend je bent als je kinderen gezond zijn.”

Bij binnenkomst worden de gasten in de foyer verwelkomd door ‘Tisnennyfals’. Deze negen zingende dames met gitaar, ukelele en tamboerijn warmen dan en ook in de pauze het publiek op met bekende meezingers. Ook de vijf ‘Doe Een Wens’ vrijwilligers gaan achter hun kraam met informatie, merchandise en lotenverkoop helemaal uit hun dak. Bij de ingang van de grote zaal staan twee enorme en één kleine non, die zichzelf omschrijven als ‘positieve types’. Burgemeester Martin Bouvée houdt wel van dat positivisme en is gaarne bereid even te poseren met de ‘dames’ die later nog een illustere Sister Act zullen weggeven tijdens van het Barendrechts Meezingkoor.

Na het openingswoordje van de burgemeester en als ambassadeur Sven zijn verhaal verteld heeft krijgt ‘Doe Een Wens’ een mooi cadeau aangeboden van de Rotary. Het bedrag op hun al eerder toegezegde cheque wordt doorgestreept en verdubbeld tot 2000 euro. Dan mag Smartlappenkoor Bagger het spits afbijten van het korenfestival. De jarige drummer die 80 (!) is geworden krijgt een bloemetje met zoen en ‘Doe Een Wens’ krijgt een waaier met geld van de Baggeraars.

Ook Zeemanskoor Bestevaer uit Giessenburg laat zich niet onbetuigd. ‘Visser’ Arie liet zijn pet rondgaan bij zijn koorgenoten en leegt die met plezier in de handen van Jan Wieman. Na het swingende optreden van dameskoor ‘De Dordtse Lijsters’ volgt de grande finale. Honderden koorleden overspoelen het podium en samen met publiek barst het los met ‘Het kleine café’ en ‘Arnemuiden’. Zelfs Bernadette, die zowel de middag als de avond op haar geheel ‘eigenwijze’ en vermakelijke manier aan elkaar gepraat heeft, krijgt er geen speld meer tussen. Na het vierde nummer besluit de dirigent met: ,,En nou lust ik wel een biertje”.

Na de trekking van de ‘Doe Een Wens’ loterij gaat iedereen zeer tevreden naar huis. Het lijkt niemand meer te deren dat de zwem- en spinningmarathon wegens gebrek aan deelnemers afgelast moesten worden. Wie het jammer vindt het Wensfestival gemist te hebben kan altijd nog donateur worden. En nieuwe vrijwilligers voor de regio Rijnmond zijn van harte welkom. Voor meer informatie: www.doeeenwens.nl.

advertentie
advertentie