Ziezo is op zoek naar nieuwe gastouders

27 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO – Gastouderbureau Ziezo heeft vestigingen in Nieuw-Lekkerland en Dordrecht. Het werkgebied bestaat uit de gehele Alblasserwaard en Dordrecht en wordt per 1 januari uitgebreid met Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. ,,Voor het komende jaar hebben we al veel nieuwe aanvragen binnengekregen en daarom zijn we op zoek naar nieuwe gastouders uit de hele regio, dus ook Sliedrecht”, vertelt directeur Gea Vliek.

Door Ria Scholten

,,De regelgeving rondom gastouderopvang verandert per 1 januari 2010. Er worden nieuwe kwaliteitseisen gesteld op het gebied van deskundigheid, veiligheid en hygiëne. Gastouders moeten bovendien in het bezit zijn van een diploma of ervaringscertificaat. Op 1 september van hetzelfde jaar moeten zij hun scholing of certificering hebben afgerond”, vertelt Gea. ,,Als niet op tijd aan de nieuwe eisen wordt voldaan dan moeten de ouders de ontvangen kinderopvangtoeslag over 2010 terugbetalen.”

,,In onze branche overheerst het gevoel dat deze maatregel juridisch gezien geen stand zal houden. Het is krom dat een ouder financieel moet opdraaien voor niet nagekomen verplichtingen van de gastouder en/of het gastouderbureau. De overheid heeft bovendien de scholing en de GGD inspectie nog niet eens op orde”, stelt Gea vast. ,,Gastouders kúnnen per 1 januari nog niet voldoen aan de gestelde eisen omdat diezelfde overheid haar zaakjes nog onvoldoende heeft geregeld. We zitten met smart op een stuk duidelijkheid te wachten. Zodra die verkregen is, zullen we met de voorgeschreven procedures aan de slag gaan. De ouders van Ziezo hebben weinig te vrezen omdat wij onze gastouders persoonlijk kennen en alleen met mensen in zee gaan in wie we voor honderd procent vertrouwen hebben. We gaan er dan ook vanuit dat zij de opleiding succesvol zullen afronden.”

Gastouders die in de praktijk veel kennis en vaardigheden hebben opgedaan kunnen die omzetten in een ervaringscertificaat EVC. De afkorting staat voor Erkenning van Verworven Competenties en geldt als alternatief voor het diploma MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn. ,,Potentiële gastouders kunnen bij ons terecht voor informatie en een aanmeldingsformulier insturen. Tijdens een intakegesprek bij de kandidaat thuis wordt een inventarisatie gemaakt van zijn of haar wensen en uiteraard bekijken we of aan de gestelde eisen wordt voldaan op het gebied van veiligheid en hygiëne”, legt de directeur uit. ,,De woning dient rookvrij te zijn en zijn voorzien van een goede slaap- en speelgelegenheid. Een andere eis die aan de gastouder wordt gesteld is een goede beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast zijn motivatie en ervaring in de omgang met kinderen heel belangrijk.”

,,Verder wil ik benadrukken dat het gastouderschap vooral leuk is. Het is een zelfstandige en flexibele baan waaraan je thuis invulling kunt geven. Voor gastouders die langere tijd geen opleiding hebben gedaan is het een nieuwe kans om de draad weer op te pakken. Nieuwe gastouders die wij vóór 2010 inschrijven komen nog in aanmerking voor de subsidieregeling voor de opleiding of de EVC kwalificatie. De opleiding voor het diploma Kinder-EHBO organiseren wij zelf en kan door onze gastouders gratis worden gevolgd. Daarnaast ligt het in onze bedoeling om alle gastouders jaarlijks een opfriscursus te geven waarin ook het pedagogisch handelen aan de orde komt."

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de vestiging in Nieuw-Lekkerland, telefoon 0184-681395 of via email: alblasserwaard@gobziezo.nl. Uitgebreide informatie is te vinden op de website: www.gobziezo.nl.

advertentie
advertentie