Gemeenteraad is duidelijk: ‘Geen OZB-verhoging’

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Wat ons betreft geen hogere OZB. We moeten niet tornen aan die 1,35 procent.” ,,In deze financieel moeilijke tijden is het alleen maar mooi dat we de gemeentelijke lasten voor burgers zo laag mogelijk houden. Het zou niet eerlijk zijn als we onze inwoners met een OZB-verhoging opzadelen.” ,,Wij hebben er de laatste jaren voor gepleit de OZB niet te verhogen en zijn dus erg blij met dit voorstel. Je moet het niet afwentelen op de burger.” Zie hier de reacties van respectievelijk VVD, PvdA en CDA. Theo den Braanker (SGP/ChristenUnie) wierp maandagavond een visje uit en kreeg wat hij beoogde: een duidelijk antwoord over hoe de verschillende fracties aankijken tegen een eventuele lastenverhoging.

De gemeente heeft de begroting voor 2010 relatief eenvoudig, zonder ingrijpende maatregelen, sluitend kunnen krijgen, maar stevent wel op een tekort af van vijf ton in 2011 tot anderhalf miljoen in 2013. De onroerende zaakbelasting lijkt echter (voorlopig) een heilig huisje waar niet tegenaan wordt geschopt. Den Braanker vroeg zich af of de gemeente daar later niet de rekening voor krijgt gepresenteerd. ,,Een stijging van slechts 1,35 procent van het OZB-tarief is mooi, maar is het ook realistisch? Er zijn gemeenten die zichzelf hiermee in de vingers hebben gesneden.” Het OZB-tarief stijgt volgend jaar met 1,35 procent. De gemiddelde woonlasten stijgen met 0,35 procent wat neerkomt op een toename van twee euro per jaar voor een meerpersoonshuishouden.

De raadsleden bladerden maandagavond door de programmabegroting heen en stelden veel vragen. Het vuurwerk wordt pas ontstoken op 9 november als de begrotingsbehandeling op de agenda staat en de partijen hun algemene beschouwingen houden. Interessant was nog wel de opmerking van burgemeester Martin Boevée, die vraagtekens zei te zetten achter de problematiek rond de Derde Merwedehaven. ,,Er gaat geen dag voorbij dat we hier niet over in gesprek zijn.” Timo Pauw van PRO Sliedrecht vindt dat de gemeenteraad de provincie een krachtig signaal moet geven. ,,We moeten laten zien dat we hier schoon genoeg van hebben. De provincie zegt over ons welzijn te waken, maar laat wel toe dat voor een paar roteuro’s asbesthoudend afval wordt gestort.”

advertentie
advertentie