'Opa van Sintruije' oudste vrachtwagenchauffeur van Nederland

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Twee weken geleden heb ik 46 uur gewerkt en vorige week 41.” Aan het woord is de 81-jarige Theo van Sintruije, die nu alweer een jaar of zeventien de kabels voor De Ruiter Staalkabel BV vervoert. De discussie over stoppen met werken op 65 of 67 jaar is aan hem niet echt besteed. ,,Ik ging eigenlijk met de VUT toen ik 64 was, maar ik liep thuis ook maar in de weg natuurlijk.” Waaraan zijn echtgenote Nellie van Sintruije-van Groesen (77) toevoegt: ,,En hij heeft geen hobby’s.”

Door Margreet Strijker

Mevrouw vindt het prima dat haar man zo vaak op pad is. ,,Ik ben graag thuis bezig en ook ga ik soms de kinderen helpen.” Het echtpaar gaat in het seizoen elk weekend en in de zomervakantie naar hun caravan in Burgh-Haamstede en 'ook daar is altijd wel wat te doen'.

Tot zijn 26ste zat Van Sintruije op de vrachtwagen voor Romijn Transport, maar omdat er buitenaf veel beter te verdienen viel werd hij schipper. Niet onbelangrijk voor een gezin waar nummer vier op komst was. Toen het jaren later slecht ging in de Baggerwereld werd hij buschauffeur bij Reisbureau Megga (later overgenomen door de Snelle Vliet) waar hij tot zijn 64ste bleef werken. Het echtpaar kon de woning naast de touringcarhal huren en woont daar nog steeds met heel veel plezier. ,,De huidige eigenaar heeft gezegd dat we er mogen blijven wonen en dat hij hoopt dat we 100 worden.” Handig is dat ‘zijn’ Romijn nummer 6, een DAF 55.220 LF gewoon naast het huis kan staan.

Toen duidelijk was dat het Vuttersbestaan niks voor Van Sintruije is ging bij zijn vroegere werkgever Romijn langs met de vraag of die niet wat voor hem te doen had. De reactie was: “Je valt als een geschenk uit de hemel, want ik heb nog een De Ruiter vrachtwagentje staan.” Later kwam Romijn in handen van Lock en De Ruiter stond erop dat ‘opa’ hun vaste chauffeur zou blijven.

Vorig jaar stond er in Truckstar, een vaktijdschrift voor vrachtwagenchauffeurs een artikel over hem en een andere senior chauffeur. ,,Ze zeggen daar dat ik de oudste vrachtwagenchauffeur in Nederland ben. Sinds ik in dat blad stond word ik vaak herkend. Soms toeteren ze naar me en houden dan de Truckstar omhoog. Een keer haalde een politieauto me in en bleef een tijdje naast me rijden. Even later kreeg ik het stopteken. Een agente stapte uit en bekeek me eens goed. We wisten niet zeker of u het was, maar ja hoor. U vindt het toch niet erg dat we u hebben laten stoppen? Nou ik vond het natuurlijk helemaal niet erg om door zo’n leuke jonge vrouw aangehouden te worden."

‘Opa’ rijdt door Nederland en België en pakt ook vaak een stukje Duitsland mee. Om 5 uur ’s morgens uit de veren is heel normaal, hij weet overal de weg en iedereen kent hem. Zondag 8 november viert hij zijn 81ste verjaardag met de vier kinderen, negen kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Vrijdag 13 november gaat het echtpaar naar een personeelsfeest van De Ruiter. ,,Nee, achter de geraniums is voor mij, schei uit. Ik ben graag onder de mensen.”

advertentie
advertentie