Jorik Klein vierde op open NK Jeugd

15 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/EINDHOVEN - Op het Open NK Rapid heeft Jorik Klein voor een grote verrassing gezorgd door in zijn leeftijdscategorie als vierde te eindigen. Een bijzonder mooie prestatie voor deze pupil van de Sliedrechtse schaakvereniging. In deze groep (2001) was er veel concurrentie. Jorik schoot uit de startblokken en na vijf ronden stond hij al tweede met 4,5 punt. Daarna moest hij echter tegen twee tegenstanders die qua rating een flink eind boven de rest uitkwamen en dus moesten er twee nullen genoteerd worden. Jorik raakte hier niet van in de war en met twee mooie winstpartijen tegen directe concurrenten wist hij een uitstekende vierde plaats te bemachtigen op dit Nederlands Kampioenschap.

In dezelfde leeftijdscategorie liet Joran van Eijl zien dat zijn vorm weer begint terug te komen. Dit seizoen wilde het nog niet zo lukken, en ook de start van dit toernooi was moeizaam, maar daarna kwam hij op stoom en veroverde hij met vier punten een mooie plek in de middenmoot.

De broertjes Mensing zijn nog maar net lid van de vereniging, maar hebben toch al van zich laten horen. Ook op dit toernooi ging het uitstekend. In de categorie 2000 wist de jongste van het stel al keurig vier punten te halen en dat is een goede prestatie in dit sterke veld. Ook hij eindigde in de middenmoot. Zijn broer Adrian deed het zelfs nog beter. In de categorie 1999 haalde hij zelfs meer dan 50 procent. Met vijf uit negen haalde hij na Jorik de meeste punten op dit toernooi en eindigde daarmee op een keurige 16e plaats. Gezien de ratings van de tegenstanders een uitstekende prestatie. Als de ontwikkeling zo doorgaat kunnen de beide jongens nog voor mooie prestaties gaan zorgen. In de laatste ronde speelde Adrian tegen een andere vertegenwoordiger van Sliedrecht, namelijk Rick Smits. Adrian won, en daardoor bleef Rick op 3,5 punt staan.

De Schaakvereniging ging in totaal met zeven deelnemers naar Eindhoven. In de oudste categorieën maakte Robert van Rekom in categorie 1989/1990 een uitstekende start met 3,5 uit 5, maar in het tweede deel van het toernooi was de tegenstand wat teveel. Datzelfde gold voor Joost Stoker. Vooraf leek al duidelijk dat de tegenstand enorm was en dat bleek ook door de dag heen.