Preventieteam maakt doorstart

Nieuws

De bedenker is Klaas Blokland. Inderdaad de Klaas die net al werd aangehaald. Buurman van Frank en buurtagent in Sliedrecht. Hij verzamelde een team zestigplussers om zich heen die speciale blauwgekleurde bodywarmers heeft gekregen en elke woensdag de markt op het Burgemeester Winklerplein opgaat om bezoekers te waarschuwen. Ze lopen op eigen initiatief ook door de Kerkbuurt. Met onachtzame bezoekers knopen ze een praatje aan. ,,Kijk, die mevrouw is op zoek naar een bepaald product en laat zo haar tas in het karretje liggen. Daar zitten ongetwijfeld al haar waardevolle spullen in. Mensen hier zijn veel te goed van vertrouwen. Ze denken dat Sliedrecht een klein dorp is waar geen criminaliteit plaatsvindt. Ze vergissen zich: in 2008 waren meer dan vijftig gevallen van zakkenrollerij. Dit jaar nul op de markt en slechts vier aangiften daarbuiten. Onze aanwezigheid schrikt zakkenrollers af denk ik en mensen gaan welbewuster om met hun waardevolle spullen.”

Aantal aangif- ten is 98 pro- cent gedaald SLIEDRECHT - ,,Klaas vroeg me vorig jaar of ik hem wilde helpen. Zeg maar waarmee, zei ik hem. Timmeren, schilderen... . Hij vroeg me echter of ik voorlichting wil geven over zakkenrollen.” Sindsdien is Frank Vlot een gewaardeerd lid van het preventieteam zakkenrollen. Acht zestigplussers steken de politie de helpende hand toe en oogsten alom lof. Niet zo gek want ze kunnen uitstekende resultaten overleggen. In een jaar tijd is het aantal aangiften met 98 procent gedaald. ,,Alleen al door onze aanwezigheid bereiken we heel veel.”

Door Erik de Bruin

Arie de Bruin heeft zich als een jonge hond vastgebeten in de proef. Hij is elke woensdag op de markt te vinden en laat meestal zowel ‘s morgens als in de middag zijn gezicht zien. ,,We horen er inmiddels helemaal bij”, zegt hij enthousiast. ,,Als we bezoekers van de markt of van een winkel aanspreken reageren ze allemaal zeer positief. Ze waarderen het dat we ze attenderen op hun onachtzaamheid. ‘Ik heb hem nog hoor’, hoor je ze regelmatig roepen.” De Bruin is ook bedacht op mensen die geld opnemen bij een pinautomaat en niet in de gaten hebben dat iemand van een afstandje meekijkt en zo hun pincode registreert. ,,Meestal ga ik op een paar meter staan. Na een kwartier kan ik zo twintig pincodes opnoemen. Ik heb wel eens gekscherend tegen iemand gezegd: Als u het niet weet mevrouw kan ik het wel vertellen. Ze schrok zich wezenloos. Nu hoeven ze niet bang te zijn dat ik er iets mee doe, maar mensen die kwaad in de zin hebben en het pasje weten te stelen kunnen zo tegen de duizend euro opnemen.”

Het preventieteam zou aanvankelijk slechts een jaar actief zijn. Overdonderd door het resultaat en door het enthousiasme van de teamleden wordt het echter in 2010 doorgezet. Buiten de gemeentegrenzen wordt dit initiatief ook op poten gezet. ,,We schijnen een voorbeeld te zijn voor de regio. Papendrecht en Gorinchem nemen de Sliedrechtse leest over”, aldus Klaas Blokland. Het zou zomaar kunnen dat Sliedrecht morgen (lees: donderdag) de Veiligheidsprijs van de regio Zuid-Holland Zuid in de wacht sleept. Het preventieteam is genomineerd en houdt een presentatie. ,,Waarin we uitleggen dat het is bedoeld de knop om te zetten. Met name bij oudere mensen. We boezemen geen angst in, maar vertellen wel dat het kan gebeuren en dat ze daar bedacht op moeten zijn. In seniorenhuizen haal ik altijd het voorbeeld van een kangoeroe aan. Die heeft haar kostbaarste bezit altijd voor zich.”

advertentie
advertentie