IHC Merwede sluit helling tijdelijk

24 november 2009 om 00:00 Nieuws

Geen gedwongen

ontslagen bij

scheepswerf

H’VELD/G’DAM – Scheepsbouwer IHC Merwede BV sluit medio maart 2010 de helling van de vroegere Merwede Shipyard aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam voor onbepaalde tijd. De directie van IHC Merwede voert momenteel onderhandelingen met de ondernemingsraad over overplaatsing van circa honderd medewerkers naar andere vestigingen van IHC Merwede in Kinderdijk, Krimpen aan de IJssel of Sliedrecht. Er zouden geen gedwongen ontslagen vallen.

De directie van IHC Merwede BV was nog niet bereikbaar voor een toelichting op de plannen. Het personeel is vorige week over het overlevingsplan geïnformeerd. Volgens vakbondsbestuurder Ruud van den Bergh van FNV Bondgenoten ligt er nu een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad en worden er gesprekken met de werkgever gevoerd.

,,In de scheepsbouw vindt momenteel op Europees niveau een bloedbad plaats”, schetst Van den Bergh de huidige situatie. ,,De scheepswerven hebben tot 2012 de orderportefeuille goed gevuld, maar voor daarna is het onzeker. Daarom wil de directie van IHC Merwede de helling in Hardinxveld tijdelijk ‘in de mottenballen leggen’. Op de andere locaties van het bedrijf is wel werk voor deze medewerkers. De directie hoopt zo het gat te overbruggen en op termijn, als het weer beter gaat, de helling in Hardinxveld weer in gebruik te nemen.”

IHC Merwede BV is in 1992 ontstaan door een samengaan van IHC Holland (Industriële Handels Combinatie Holland) en Merwede Shipyard. Beide bedrijven bestaan meer dan honderd jaar. IHC is gespecialiseerd in baggerscheepvaart, Merwede Shipyard bouwt onder andere voor de offshore industrie. Bij IHC Merwede werken in totaal 2000 personen verdeeld over de locaties Hardinxveld, Sliedrecht, Kinderwijk, Krimpen aan de IJssel, Delfgauw, Hendrik-Ido-Ambacht, Heusden, Goes en Dordrecht.

advertentie
advertentie