Nieuw plan Winklerplein nog niet zonder stadse fratsen

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeenteraad besluit maandagavond 7 december of het wel of niet instemt met het Masterplan omtrent de grootschalige renovatie van het Burgemeester Winklerplein. Daarmee komt eindelijk vaart in een project waar al jaren aan wordt gesleuteld en wat het afgelopen jaar veel discussies heeft losgemaakt. Helemaal zonder stadse fratsen is het nieuwe plan niet. De woontoren aan de westzijde steekt er nog altijd boven uit. ,,Noemt u mij één positief argument om de hoogte in te gaan”, vroeg een man zich dinsdagavond af tijdens de informatiebijeenkomst in De Lockhorst. Ook de raadsfracties worstelen nog.

Door Erik de Bruin

,,De renovatie van het plein spreekt ons aan, maar de hoogte? We zijn gematigd optimistisch”, stak Jan Buchner (SGP/ChristenUnie) maandagavond tijdens de opiniërende raadsvergadering van wal. Hij mocht zich als eerste uitspreken over het masterplan. Hanny Visser - Schlieker van PRO Sliedrecht haakte daarop in door te beweren dat ooit een plan is aangenomen met ‘slechts’ twaalf woonlagen. ,,We gaan nu van achttien naar vijftien. Daar hoeven we toch niet dankbaar voor te zijn.” Visser onthield zich verder van commentaar. ,,We wachten eerst morgen maar eens af. Het is normaal dat je eerst hoor- en werderhoor toepast.” Veel hoor- en wederhoor kan ze niet hebben gehaald uit hetgeen tijdens de informatieavond aan de orde kwam. Het was hoofdzakelijk eenrichtingsverkeer waarbij de aanwezigen na de presentaties van de projectmanager en de architect wel in de gelegenheid werden gebracht vragen te stellen.

,,We hebben het in de hoofdwas gedaan waardoor het is gekrompen. Maar het is nog steeds een stevig ding”, beaamde de architect. Hij noemt het een oriëntatiepunt waardoor het Winklerplein vanaf het kruispunt Stationsweg - Rembrandtlaan goed zichtbaar is als het woon- en winkelhart van Sliedrecht. Wethouder Hans Tanis hield de gemeenteraad maandagavond al voor dat het voor de architectonische uitstraling goed is dat het hoogteaccent blijft behouden. Hoe de toren er qua architectuur precies uit komt te zien wordt overigens pas na de vaststelling van het Masterplan uitgewerkt. Voor het totale ontwerp wordt een jaar uitgetrokken waarna in 2011 de woningverkoop start en de bouwvergunning wordt afgegeven. In het laatste kwartaal van 2011 zou de bouw moeten starten. Dit verloopt in vier fases waarbij het jaar 2015 als eindstation is geformuleerd. Dan moet de totale renovatie zijn afgerond en heeft het Winklerplein eindelijk de facelift gekregen waar al in 1997 een eerste afspraak voor is gemaakt.

Maandagavond 7 december moet een doorbraak betekenen. Als de gemeenteraad instemt met het Masterplan is de basis gelegd en is de weg vrij voor het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

Ben van der Plas (PvdA) gaf toe dat zijn partij nog lang niet toe is aan een oordeel: ,,Hoe hoog is het nu eigenlijk? Komt het wel of niet boven de Grote Kerk uit?” ,,Kan het nu echt niet wat minder?”, vroeg hij zich tevens af. Karin Verschoor (VVD) zei het toe te juichen als het minder hoog zou kunnen.” Ad den Besten (CDA) noemde het voorstel nog niet besluitvaardig en had daarmee een punt. Windroos Bouwgroep VOF waagt een laatste poging om de tien winkeliers aan de noordzijde te bewegen hun winkels uit te breiden richting het plein. Vooralsnog zien ze dat niet zitten vanwege het kostenplaatje. Als ze nu wel te porren zijn wordt het plan aangepast en vervalt een tiental parkeerplaatsen, dat wordt gecompenseerd met extra plaatsen in de parkeergarage onder het westblok. Het voorstel is pas besluitingsrijp als er duidelijkheid is over de noordzijde. Als dat op 7 december nog niet het geval is wordt pas begin volgend jaar besloten over het Masterplan.

advertentie
advertentie