Ingezonden brief 'Sluiting helling Merwede'

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

De boodschap van president-directeur G. Hamers en algemeen directeur A Klijnsoon van IHC Merwede was allerminst rooskleurig en voor ons een klap in het gezicht. Dhr. Hamers kwam vertellen dat medio maart 2010 de helling van de Merwede wordt gesloten, wat hij met de term ‘in de mottenballen gelegd’ benadrukte. Hij zei dat het zover gekomen is door het uitblijven van nieuwe orders! Vreemd, er was een order ophanden van de grote baggermaatschappij Boskalis, maar dhr. Hamer was van inziens dat dit schip niet gebouwd diende te worden op de locatie Hardinxveld, maar op de locatie Krimpen, wat gezien wordt als het paradepaardje van IHC. De opdrachtgever had echter met klem verzocht/geëist het schip te bouwen in Hardinxveld, gezien de jarenlange goede ervaring en het vakmanschap dat de klant hier genoten heeft. Van het spreekwoord ‘de klant is koning’ heeft de directie waarschijnlijk nog nooit gehoord. Door het uitblijven van deze order is het doek helaas bijna gevallen voor de werf die wereldfaam geniet.

Dan nog maar niet te spreken over de hoeveelheid werkgelegenheid die nu verloren gaat; medewerkers uit eigen personeel die niet herplaatst kunnen worden, toeleveranciers, onderhoudsbedrijven, onderaannemers en ingeleend personeel.

De tweede optie om de werf te redden heeft het ook niet gehaald. Deze bestond uit het werk, dat in Leusden was, met personeel over te brengen naar Hardinxveld. De sluiting van dat gehuurde terrein stond al gepland voor januari. Op zijn minst wederom zeer opmerkelijk dat er van deze mogelijkheid geen gebruik wordt gemaakt!

In maart zal de werf de Merwede voor een periode, indien verhuurbaar aan derden, gebruikt worden voor het bouwen van secties door het personeel uit Heusden en de mogelijke huurder. Zij zullen dan de tent gaan runnen….. Best zuur als je voorbij komt al dan niet naar een andere werklocatie, waarvoor niet vrijwillig is gekozen en je het licht ziet branden op JOUW werf.

Het blijft ons een raadsel hoe de directie die over het lot van zoveel mensen beslist dit zonder enige emotie kan vertellen. Ook is het jammer dat zij niet even bij de bedrijfspoort zijn gaan staan. Wat een verdriet en verslagenheid onder de werknemers waarvan een groot aantal 25 jaar en zelfs veel langer tot wel 40 jaar trouwe dienst hebben! Hartverscheurend, en dit door een staaltje mismanagement. IHC maakt af waarmee ze in 2002 is begonnen. Vaarwel 107 jaar scheepswerf De Merwede.

Naam en adres ter redactie bekend.

advertentie
advertentie