‘Dordtse’ commandant wordt ‘regiobaas’

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

Anton Slofstra gaat

proces regionalisering

brandweer aansturen

SLIEDRECHT - Anton Slofstra, de huidige commandant van de brandweer in Dordrecht, wordt met ingang van het komend jaar directeur van de Regionale Brandweer. Formeel treedt hij aan als directeur van de directie Brandweer in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Slofstra neemt een deel van de taken over van Peter Bos. Deze is onlangs benoemd tot algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, maar blijft regionaal commandant. Een en ander betekent echter in de praktijk dat Slofstra straks de uitvoerend regionaal commandant van in totaal negentien brandweerkorpsen in deze regio is, onder de eindverantwoordelijkheid van Bos.

In zijn nieuwe functie zal Slofstra zich de komende jaren vooral richten op het zogeheten regionaliseringsproces, alsmede de versterking van de negentien brandweerkorpsen in de regio. Dit proces houdt in dat de diverse lokale brandweerorganisaties in het gebied Zuid-Holland Zuid zullen opgaan in één regionale brandweerorganisatie, hetgeen een heleboel organisatorische en taakinhoudelijke veranderingen met zich meebrengt.

De in Eindhoven geboren Anton Slofstra (45) kan bogen op een lange staat van dienst in het brandweervak. In 1990 trad hij in Dordrecht aan als plaatsvervangend hoofd Repressie. Binnen het Dordtse korps vervulde Slofstra in de loop der jaren diverse uiteenlopende functies op operationeel en organisatorisch gebied. In april 2006 werd hij benoemd tot commandant van de brandweerzorg Dordrecht. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was Slofstra in het verleden ook actief als technisch bijstander voor de brandweer van St. Maarten (Nederlandse Antillen).

Slofstra blijft hiernaast actief als operationeel Commandant van de Nederlandse tak van Urban Search and Rescue, ofwel USAR.NL. Dit is de Nederlandse bijstandseenheid voor het zoeken en redden van ingesloten of bedolven slachtoffers bij rampen in binnen- en buitenland.

Doel van het regionaliseringsproces is het verhogen van de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de slagkracht van de brandweer en daarmee de veiligheid in Zuid-Holland Zuid. Uniformiteit in kwaliteit staat hierbij voorop, aangezien iedere inwoner in Zuid-Holland Zuid recht heeft op één kwaliteitsniveau brandweerzorg ongeacht de plaats waar men woont.

advertentie
advertentie