Sliedrechts 'feessie' voor drie vrijwilligers

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Cees de Bruin, Corrie van de Ven-Huijgen en Huib Kraaijeveld hadden dinsdagavond de eer een gemeentepenning in ontvangst te mogen nemen. Onder valse voorwendselen waren ze naar het gemeentehuis gelokt waar ze tot hun verbazing opgewacht werden door collega vrijwilligers en familieleden. De huldiging was te danken aan hun lange, lange, lange inzet als vrijwilliger aldus wethouder Johan Lavooi. ,,Wij als gemeentebestuur hechten eraan mensen die zich buitengewoon lange tijd verdienstelijk maken in het zonnetje te zetten. Dus: Welkom op dit Sliedrechts Feessie.”

Door Margreet Strijker

Lavooi geeft aan dat Sliedrecht het niet gek doet wat betreft het fenomeen vrijwilligerswerk. Uit onderzoek is gebleken dat ruim dertig procent van de inwoners op de één of andere manier vrijwillig actief is. ,,Maar tegelijkertijd barst het van de vacatures. Bijvoorbeeld natuurspeeltuin de Woeste Weide zoekt mensen, Merwe TV zit te springen om een hoofdredacteur en er zijn heel veel bestuursfuncties vacant. Ik zou iedereen die zich weleens verveeld willen adviseren: ga eens een kijkje neme bij het Vrijwilligerspunt Sliedrecht”

Cees de Bruin wordt door Lavooi treffend getypeerd als een min of meer geruisloze stille kracht. Cees zet zich al 26 jaar lang in voor de projectgroep Anders Actieven. Hij is ongeveer 18 uur per week te vinden in De Reling als docent van de timmerwerkplaats. ,,Ik voel me eigen heel vereerd”, is de wat verschrikte reactie. Cees was door zijn echtgenote onder het mom van een huldiging van anderen mee naar het gemeentehuis gelokt. Maar toen daar ineens ‘toevallig’ ook de dochters uit Lelystad arriveerden ging er iets dagen. Zijn collega’s hebben de grootste lol en verheugen zich al op het kastje voor de vrijwilligerspenning dat Cees de volgende dag zelf ‘mag’ gaan maken in de timmerwerkplaats.

"Geen poeha, het is gewoon mijn werk” zijn volgens de wethouder de woorden die Corrie van de Ven-Huijgen op het lijf geschreven staan. Corrie is jarenlang actief geweest als gastvrouw bij de Stichting Ouderenwerk. Elke veertien dagen stond ze samen met haar schoonzus achter de bar om koffie te zetten voor de biljarters en andere bezoekers van de Schalm. Ook werkte ze mee aan een huisvestingsenquête. Bij het Sliedrechts Kamerkoor was ze penningmeester en zat in de kledingcommissie. Ze is gastvrouw en suppoost in het Sliedrechts Museum en ze doet vrijwilligerswerk in verpleeghuis Waerthove. Daarnaast is ze vanaf 2002 lid van het comité 4en5 mei. Corrie: ,,Ik ‘moest’ met Remco (haar echtgenoot en tevens wethouder) mee vanavond en toen ging er wel wat dagen. Voor een ander vind ik z’n huldiging heel normaal maar voor jezelf is het raar. Maar ik vind het toch wel leuk hoor.”

Huib Kraaijeveld doet zijn vrijwilligerswerk wat minder in de luwte volgens Lavooi: ,,Bijna iedereen in Sliedrecht kent hem en hij weet de aandacht wel naar zich toe te trekken.” Iets dat overigens inherent is aan het soort vrijwilligerswerk dat Kraaijeveld op zich neemt: Smartlappenkoor Bagger, Voetbalvereniging Sliedrecht, Stichting Welzijnswerk en de werkgroep dialect van de Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Daarnaast helpt hij velen met invullen van belastingformulieren en was hij lid van de WMO-adviesgroep. En hiermee is het lijstje verre van compleet. Zijn reactie is dan ook: ,,Johan, ik zal je nog wel eens een keer vertellen wat ik allemaal gedaan heb.” Huib straalt van oor tot oor, maar voegt er een beetje cynisch aan toe: ,,Leuk dat jullie het zo geheim hebben weten te houden.” De geheimhoudingsmoes viel een beetje in het water: ‘De Kraaijen’ het dialectduo dat Huib samen met zijn zus Nell vormt, waren zogenaamd uitgenodigd om op te treden. Maar helaas werd Nell opgenomen in het ziekenhuis, dus Huib annuleerde het optreden. Ten einde raad lokte zoon José pa mee naar de supermarkt omdat het bier in de reclame zou zijn en reed linéa recta richting gemeentehuis.

Na het officiële gedeelte barste het Sliedrechts feessie echt los. Er waren hapjes en drankjes. En een ‘selecte’ delegatie van het Baggerkoor zong de gehuldigden ‘een tiksie vals’ toe met het door Kraaijeveld ooit zelf geschreven, maar van het repertoire verwijderde Clublied voor Bagger: ,,Mooie smartlapliedjes. Vol van kommer en kwel. Leedvermaak - Melodietjes. Jammerklachten een hel.” Een uitbundig en smartelijk eerbetoon aan hun superbaggeraar.

Elke maandagmorgen van 09.00 – 11.00 uur is er een inloopspreekuur van het Vrijwilligerspunt in De Reling, Industrieweg 13. Telefoonnummer 0184 – 419286. Email:info@vrijwilligerspuntsliedrecht.nl. Zie ook: www.vrijwilligerspuntsliedrecht.nl.

advertentie
advertentie