Trias Champions Cup steunt familiehuis Daniël den Hoed

12 december 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het bestuur van het Trias Champions Cup-toernooi heeft ook dit jaar besloten het toernooi functioneel te laten zijn voor een charitatief doel. Dit jaar is de keuze gevallen op de stichting van het familiehuis Daniël den Hoed. Deze keuze is hen ingegeven door het boekje dat Fred Stamkot, een bijna legendarische keeper van Unitas, schreef. Dit boekje beschrijft zijn gevoel bij de ernstige ziekte van zijn echtgenote. Daarnaast is de naamgever van het jeugdtoernooi, Leon Pellikaan, op zeer jonge leeftijd overleden aan de gevolgen van een vreselijke ziekte.

Bij de contacten, die de organisatie met de directeur van het familiehuis had, kwamen twee wensen heel duidelijk naar boven. De eerste wens was geld inzamelen. De tweede wens betrof het meewerken aan de naamsbekendheid van de stichting. In Nederland zijn veel huizen verbonden aan medisch centra. Deze hebben meestal grote naamsbekendheid en delen mee in grote sponsoracties. Het familiehuis, dat verbonden is aan de Daniël den Hoed kliniek in Rotterdam, is veel minder bekend. Ze is echter voor een groot deel afhankelijk van bijdragen van gulle gevers. De organisatie wil op verschillende manieren proberen om deze naamsbekendheid te vergroten.

Voor het inzamelen van geld wordt niet teruggevallen op een collectebus. Tijdens het toernooi worden machtigingskaarten uitgedeeld. Daarmee kan iedere persoon zelf beslissen of wel of geen bijdrage wordt gegeven. Het is de bedoeling dat de kaarten centraal verzameld worden. Aan het eind van het toernooi wordt de opbrengst geteld en bekend gemaakt.

Het Familiehuis

Pal tegenover de hoofdingang van het oncologisch centrum Erasmus MC-Daniel den Hoed staat het Familiehuis. Het Familiehuis biedt onderdak aan familieleden van kankerpatiënten die opgenomen zijn in het Erasmus MC. Ook poliklinische patiënten kunnen gedurende de periode van hun behandeling samen met hun naaste in het Familiehuis logeren.

Poliklinische patiënten die in het oncologisch centrum Daniel den Hoed worden behandeld, komen uit alle delen van het land. Vaak moeten zij dagelijks een lange en vermoeiende reis maken van huis naar het ziekenhuis en terug. Ook hun partners en familieleden zijn dagelijks veel tijd kwijt in het verkeer om bij hun doodzieke naaste te kunnen zijn. Het Familiehuis geeft hen rust.

Het huis is zodanig georganiseerd en ingericht dat de gasten hun leven zoveel mogelijk kunnen voortzetten zoals zij dat thuis gewend zijn. Ze beschikken over een comfortabele kamer voorzien van badkamer. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van onder meer de gemeenschappelijke keuken, eetkamer, woonkamers en wasgelegenheid.

Het Familiehuis is zeven dagen van de week en 24 uur per dag geopend en draait onder leiding van een kleine professionele staf volledig op de inzet van vrijwilligers. De vrijwilligers houden het huis schoon, verzorgen de administratie en bieden, daar waar nodig, hulp en ondersteuning aan de gasten. De gasten betalen voor hun verblijf een bijdrage in de kosten, te weten € 21 per kamer per overnachting. Dit bedrag is een fractie van de werkelijke kosten. Het Familiehuis ontvangt geen subsidie of overheidssteun en is voor haar bestaan afhankelijk van giften, donaties, nalatenschappen en dergelijke. Dat betekent een jaarlijkse inspanning om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

advertentie
advertentie