Nuttige winst eerste schaakteam

13 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/ZOETERMEER - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft het vierpuntenduel tegen Botwinnik 2 overtuigend met 5-3 gewonnen. Teamleider Kees van der Does zag zijn team vanaf de eerste zetten domineren. De vraag was vanaf het begin hoe groot de overwinning zou worden. Die viel met 5-3 eigenlijk te laag uit.

Vooral de kopborden deden van zich spreken. Kopman Peter vd Bergh gaf het goede voorbeeld door zijn tegenstander van het bord te vegen. Het had al snel 2-0 kunnen worden, omdat Niels Mijnster al snel gewonnen stond, maar alsnog misgreep en verloor. Invaller Robert van Rekom speelde een degelijke remise aan het tweede bord. Debutant Andries Dekker liet direct zien een grote aanwinst te zijn door zijn tegenstander pardoes mat te zetten. Staartbord Kees Wessels stond vanaf het begin uitstekend en dat resulteerde in een goede winst. Bij een 3,5-1,5 stand bood Jerry van Rekom remise - omdat Wout Boer minstens remise had - aan in betere stand, dat direct werd geaccepteerd. En inderdaad wist Wout Boer het toreneindspel simpel te winnen. Uiteindelijk verloor Hans Klein na een onnodige misgreep, waardoor de eindstand 5-3 werd.

Met 4 punten uit 4 wedstrijden staat het eerste team nu in de middenmoot. Om echt uit degradatiezorgen te komen zal er echter nog meer gewonnen moeten worden.

Het derde team heeft dan toch haar eerste zege in de tweede klasse te pakken. De zeer gespannen teamleider Leo Koppelaar zag zijn team nipt, maar verdiend met 4,5-3,5 winnen van mededegradatiekandidaat Shah Mata 3.

De wedstrijd begon met een 1-0 achterstand, omdat Henk Prins opnieuw in een vooruitgespeelde partij had verloren. De stand kwam echter snel in evenwicht doordat André van Dieën heel snel wist te winnen. De Rotterdammers kwamen echter weer op voorsprong doordat in een damesduel Frank van Vlokhoven sterker was dan Tabitha Snikkers. Vervolgens volgde een tactische remise van Evert Bos. Joos Stoker mocht de stand weer gelijktrekken door in aanvallende stijl toe te slaan. Een spannende slotfase volgde, waarin Peter Vis misgreep en verloor. Peter Dekker en Pieter Blokland werden de helden van de avond doordat beiden wisten te winnen.

Door de belangrijke zege heeft het derde team handhaving nog in eigen hand. Dan zal er nog wel een keer gestunt moeten worden tegen de sterkere teams in de tweede klasse B.

In de veertiende ronde van de interne competitie heeft Floris Verweij opnieuw aangetoond een talent te zijn. In een moeilijke partij hield hij uiteindelijk oud-kampioen Kees Wessels keurig op remise. De aanstaande jeugdkampioen bevestigde daardoor dat hij de komende jaren zekeeen woordje zal gaan meespreken in de top.

Bovenaan werden er spannende partijen afgewerkt, waarbij de op papier sterkere speler uiteindelijk ook wist te winnen. Koploper Wim Hokken gooide er een dubieus dameoffer tegenaan tegen Henk Prins, maar won uiteindelijk wel. Titelverdediger Peter vd Bergh stond verloren tegen Robert van Rekom, maar won toch. Ook Niels Mijnster kon een nul verwachten tegen Tobias Dekker, maar won alsnog. Ook Leen Dubbeldam leek een zeldzame nederlaag tegemoet te gaan tegen Jan Willem Kraaijeveld, maar won wel. De enige normale partij was die tussen Wout Boer en Jerry van Rekom. Een theoretische remise was het gevolg.

Aanstaande donderdag heeft het traditionele kerstschaken plaats.

In de vijftiende ronde van de jeugdcompetitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Joran van Eijl (zie foto) in de tweede groep koploper Robin Urbanus beentje gelicht. In een spannende partij wist het 8-jarige talent toe te slaan en steeg daardoor zelf naar een vierde plaats. Jorik Klein profiteerde optimaal van de misstap van zijn concurrent door zelf te winnen van Jasper de Jager.

De spannende partij tussen Rik Bons en Praveen Kanakaratnam eindigde uiteindelijk in remise.

In de eerste groep speelde Tjerry Hut uitstekend tegen Jurgen de Haan. In gewonnen stand greep hij echter mis, zodat de oud-kampioen alsnog het volle punt kon bijschrijven.

Uitslagen senioren:

Henk Prins-Wim Hokken 0-1

Jerry van Rekom-Wout Boer ½-½

Tobias Dekker-Niels Mijnster 0-1

Peter van den Bergh-Robert van Rekom 1-0

Henri Hartog-Wim Pool 0-1

Kees Wessels-Floris Verweij ½-½

Leen Dubbeldam-J.W. Kraaijeveld 1-0

Mark van Hulst-Hans Klein 0-1

Uitslagen jeugdgroep 1:

Jurgen de Haan-Tjerry Hut 1-0

Christiaan Verheij-Floris Verweij 0-1

Cynthia vd Linden-Roland Kop 0-1

Uitslagen jeugdgroep 2:

Jasper de Jager-Jorik Klein 0-1

Rik Bons-Praveen Kanakaratnam 0,5-0,5

Robin Urbanus-Joran van Eijl 0-1

advertentie
advertentie