‘Sportpolikliniek’ van start in het Albert Schweitzer ziekenhuis

15 december 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat op de locatie Dordwijk van start met een speciale polikliniek Sportgeneeskunde. Hier kunnen sporters van alle leeftijden en van alle niveaus terecht voor medische ondersteuning bij het beoefenen van hun sport. Te denken valt aan acute sportblessures, chronische sportklachten, preventief sportmedisch onderzoek met inspanningstest, sportmedische advisering bij chronische ziekte en verplichte sportkeuringen.

In januari 2010 begint sportarts Robbart van Linschoten van het Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam met spreekuren op de nieuwe ‘poli’ in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zijn komst past in de ambitie van het ziekenhuis om de medische begeleiding van sporters in de regio Drechtsteden naar een hoger plan te tillen, tegen de achtergrond van de bouw van het ‘Gezondheidspark Dordrecht’. In dit nieuwe stadsdeel, waar zich ook de locatie Dordwijk van het ziekenhuis bevindt, draait alles om sport en gezondheid.

Achter de voordeur van de nieuwe ‘Sportpolikliniek’ wordt nauw samengewerkt met verschillende medische disciplines. Voor acute sportletsels houdt chirurg en traumatoloog van het Albert Schweitzer ziekenhuis Bas Punt een sportspreekuur op maandagmiddag. Omdat deze blessures veelal in het weekeinde worden opgelopen, is de tijd tussen het ontstaan van het letsel en het eerste consult kort.

Daarnaast is er een intensief samenwerkingsverband met orthopedisch chirurg Willem Jan Marijnissen en met de gecertificeerde sportfysiotherapeuten van het ziekenhuis. Sportarts Van Linschoten richt zich in zijn spreekuur, op vrijdag, vooral op de meer chronische sportklachten en op het preventief sportmedisch onderzoek.

Het voordeel van een speciale Sportpolikliniek is dat patiënten met sportgerelateerde klachten snel bij de juiste arts terechtkomen. Er gaat weinig tijd verloren tussen het stellen van de diagnose en het opstellen van een behandelplan en het uitvoeren daarvan. Dit bevordert een spoedig herstel en terugkeer op het veld of in de zaal.

De bij de Sportpolikliniek betrokken behandelaars onderhouden ook nauw contact met clubartsen, sportverenigingen en andere sportartsen. Bovendien hebben zij vanzelfsprekend korte lijnen met andere, voor sport relevante specialismen binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis, zoals cardiologie, longgeneeskunde, interne geneeskunde en radiologie.

Een bezoek aan de sportarts is voor de patiënt niet altijd geheel kosteloos. Een consult voor (chronische) sportblessures kost 75 euro per keer. De kosten voor een sportmedisch onderzoek variëren van 105 tot 195 euro. Bij veel zorgverzekeraars worden deze kosten echter vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Een consult voor sporttraumatisch letsel bij de traumatoloog wordt vergoed vanuit de basisziektekostenverzekering.

Op de foto: Chirurg Bas Punt, sportfysiotherapeut Ada Jansen en sportarts Robbart van Linschoten (v.l.n.r.) staan klaar om sporters zo snel mogelijk weer op de been te helpen. Foto Renee Nieuwendijk Hoek / ASz

advertentie
advertentie