‘Je spit dieper in het politiewerk’

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

Robert Koeman

nu écht aan de

bak als wijkagent

SLIEDRECHT - Robert Koeman (27) uit Gorinchem liep anderhalf jaar met Klaas Blokland mee om zich het vak van wijkagent eigen te maken. Sinds kort is hij als opvolger van Jack van Beest diens rechterhand in het centrum. ,,Ik zie het als een uitdaging waarin ik mezelf kan ontwikkelen. Als wijkagent spit je in vergelijking met de surveillance (wat hij vier jaar heeft gedaan, red.) dieper in het politiewerk. Je helpt niet alleen problemen oplossen, maar ze ook voorkomen.”

Door Erik de Bruin

Als je praat over problemen die zijn gerelateerd aan het centrum dan zal menig Sliedrechter wijzen op de Kerkbuurt. Burgemeester Martin Boevée plaatste een maand geleden twee bordjes met spelregels. Met name jongeren zouden zich aangesproken moeten voelen. Ze hangen regelmatig in een groep voor de winkels op het Merwedeplein hetgeen naast de troep die ze laten liggen een gevoel van onveiligheid veroorzaakt bij het winkelend publiek. ,,Als je ze daarop aanspreekt willen ze best luisteren”, ervaart Koeman. ,,Je kan prima met ze praten. In dit werk moet je communicatief sterk zijn en je in kunnen leven in mensen. Je moet met iedereen om kunnen gaan.”

De overlast vindt ook plaats in de vorm van graffiti hetgeen een doorn in het oog is van winkeliers, gemeente en politie. ,,Daar zou je in overleg met elkaar een passende oplossing voor moeten bedenken. Dát het misschien niet helemaal uitbant, want dat is onmogelijk, maar dat wel vruchten afwerpt. Waar je daadwerkelijk resultaten mee boekt. Zoals het zakkenrollerproject in Sliedrecht. Met behulp van zeer gemotiveerde vrijwilligers is een uitstekende basis gelegd waarop het project blijft draaien. Je hebt als wijkagent meer eigen verantwoordelijkheid. Ik wil naast het reguliere politiewerk iets neerzetten dat structureel bijdraagt aan een veilige leefomgeving. Het is mooi mensen te helpen, al besef ik heel goed dat je niet iedereen te vriend kan houden. Pasgeleden gingen we naar een melding van een persoon die door het dolle heen was en het hele huis verbouwde. Degene die ons had gebeld kwam naar me toe en zei: Ik ben zo blij dat jullie er zijn. Daar doe je het voor, dat maakt het politiewerk leuk. Dat je iets probeert te betekenen voor de maatschappij. Of ik me thuis voel in Sliedrecht? Zeker. Het is een dorp met een sterke sociale structuur. Iedereen lijkt elkaar te kennen. Als je eenmaal je weg hebt gevonden heb je daar als wijkagent veel profijt van.”

Foto: Robert Koeman houdt als wijkagent onder meer de Kerkbuurt in de gaten.

advertentie
advertentie