Partijen stellen beheerplan op voor Biesbosch

17 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Biesbosch is een van de 162 Nederlandse gebieden die onder het Natura 2000-project valt. Hiermee schaart dit natuurgebied zich in het lijstje van bijzondere Europese natuur. In het kader van Natura 2000 werken verschillende partijen intensief samen aan een beheerplan. Hierin worden maatregelen vastgelegd die aanwezige habitattypen, planten en dieren in het natuurgebied beschermen. Door het uitvoeren van de maatregelen worden de natuurwaarden van het gebied behouden, en de status van het gebied veilig gesteld. Dienst Landelijk Gebied (DLG) en Staatsbosbeheer (SBB) schrijven het Natura 2000-beheerplan van de Biesbosch.

Natuurgebied de Biesbosch (9.720 ha) ligt deels in Noord-Brabant en deels in Zuid-Holland. Na de uitvoering van de Deltawerken is het dynamische getijdengebied veranderd in een verruigd moerasgebied waarin de hoogteverschillen tussen platen en geulen geleidelijk verminderden. Daardoor zijn biezenvelden, rietgorzen en wilgenvloedbossen grotendeels verdwenen. Inpolderingen en de aanleg van reusachtige drinkwaterbekkens hebben verder hun tol geëist. Ondanks dit alles bezit de Biesbosch nu nog grote botanische en faunistische kwaliteiten. Ook het landschap van eilanden en slingerende waterwegen bestaat nog steeds.

Het beschermen en ontwikkelen van de Biesbosch kan alleen van de grond komen als verschillende partijen samenwerken. Denk daarbij aan instanties als Nationaal Park De Biesbosch en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Ook de recreatiebranche wordt als belangenbehartiger actief betrokken. Deze en meer partijen dragen - via zogenaamde projectgroepbijeenkomsten - hun steentje bij aan de totstandkoming van een beheerplan. De projectgroep is recent begonnen met het opstellen van het concept-beheerplan. ,,Zodra het eerste deel van dit plan is opgesteld, nodigen we belanghebbenden en andere belangstellenden uit voor een voorlichtingsavond. Tijdens deze bijeenkomst in het voorjaar kan een ieder vragen stellen over het beheerplan in wording. Eind 2010 (prognose) wordt het beheerplan voor definitief akkoord voorgelegd aan de opdrachtgever, het ministerie van LNV", aldus een woordvoerder.

Natura 2000 is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het EU-beleid voor behoud en herstel van biodiversiteit. Daarom worden er in Nederland 162 beheerplannen geschreven, waaronder voor de Biesbosch. Het ministerie van LNV heeft Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer de opdracht gegeven om het beheerplan op te stellen. DLG is aanspreekpunt voor de opdrachtgever en alle andere betrokkenen. Staatsbosbeheer zorgt voor inbreng van haar kennis van en visie op de Natura 2000 gebieden.

Meer weten over het Natura 2000-gebied Biesbosch? Kijk dan op de speciale Natura 2000-website www.natura2000beheerplannen.nl.

advertentie
advertentie