‘Spannend brandweer in actie te zien’

21 december 2009 om 00:00 Nieuws

Brandstichter

betuigt spijt

voor de rechter

SLIEDRECHT - ,,Voor iedereen is het beter als je in de Merwebolder blijft.” Harde, maar ook rake woorden van de rechter bij de terechtzitting van de 29-jarige R.K. uit Sliedrecht. Hij moest zich donderdag verantwoorden voor de in totaal acht branden die hij in de eerste helft van 2009 heeft gepleegd in de Reigerlaan en de Vogelenzang. Branden die bij bewoners van laatstgenoemde wijk voor altijd in het geheugen staan gegrift. ,,Wat als die mevrouw alleen thuis was geweest? Ik vermoed dat ze nog altijd slecht kunnen slapen. Zowel de materiële als immateriële schade is enorm.”

Door Erik de Bruin

Hoewel de rechter zich duidelijk uitsprak doet hij pas uitspraak op donderdag 31 december. De officier van Justitie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar met een proeftijd van liefst vijf jaar. Plus verplicht reclasseringstoezicht met als bijzondere voorwaarde dat hij op de Merwedebolder blijft. ,,Waar hij wordt begeleid en waar ze hem in de gaten houden”, deelde de advocate van de brandstichter de mening van de officier. ,,Waar hij het wél naar z’n zin heeft”, had ze hieraan toe kunnen voegen. K. kwam tot zijn wanhoopsdaden omdat hij het naar eigen zeggen helemaal niet naar zijn zin had in de woongroep aan de Reigerlaan. Hij maakte daarvan deel uit omdat hij een verstandelijke beperking heeft. ,,Mijn cliënt heeft het IQ van een kind van zeven. Hij is niet in staat de gevolgen van zijn daden te overzien”, aldus de raadsvrouw, die deels gehoor vond bij zowel de officier als de rechter. Laatstgenoemde pareerde wel meteen haar voorstel tot het ontslaan van rechtsvervolging omdat K. door de reclassering niet geheel ontoerekeningsvatbaar is verklaard, maar ‘slechts’ verminderd toerekeningsvatbaar.

De officier nam de persoon in ogenschouw en eiste daarom uitsluitend een voorwaardelijke straf. Ofschoon hij wel de ernst van de brandstichtingen benadrukte en de onrust die het met name in de Vogelenzang heeft veroorzaakt. Waar de containerbrandjes in een flatgebouw in de Reigerlaan betrekkelijk onschuldig waren sloegen de eveneens in containers aangestoken vuurtjes in de Vogelenzang over op enkele huizen. Twee woningen liepen forse brandschade op en het had nog veel slechter kunnen aflopen. Zo had de 90-jarige de heer Bruning op tijd in de gaten wat er aan de hand was. Hij zei destijds (lees: half juli) tegen deze krant bang te zijn voor een nieuwe ‘aanslag’. ,,Met de aanhouding van K. is een reeks brandstichtingen opgelost”, sprak de officier. Als het aan hem ligt hoeft hij, na al 41 dagen in voorarrest te hebben gezeten, niet nogmaals de cel in omdat hij het beoordelen van de op te leggen strafmaat rekening heeft gehouden met diens verstandelijke beperking. ,,Hij was ongelukkig, had gedronken en vond het spannend de brandweer in actie te zien.” Nu K. ‘vastzit’ op de Merwebolder, waar hij het wel naar z’n zin heeft, is de kans op recidive beperkt. Een proeftijd van vijf jaar zorgt echter wel voor een flinke stok achter de deur en lijkt terecht gezien het rumoer en de angst die de branden hebben veroorzaakt. Saillant detail is trouwens dat de heer Bruning nadat hij midden in de nacht om hulp had geroepen (toen hij de buitendeur opendeed zag hij een enorme wolk met vuur en brandende containers) werd gered door twee buurjongens. Eén van deze twee helden bleek later de dader te zijn en dus niet zo’n schoon geweten te hebben. Hij betuigde spijt voor de rechter en beloofde dat het nooit meer zal gebeuren.

Fotobijschrift: Twee woningen in de Vogelenzang liepen als gevolg van de brandstichtingen forse schade op.

advertentie
advertentie