‘Wat meer vertrouwen in provincie’

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Niet naar rech-

ter, maar con-

structief overleg

SLIEDRECHT - ,,Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.” Hanny Visser - Schlieker, fractievoorzitter van PRO Sliedrecht, wilde er in de richting van gedeputeerde Erik van Heijningen maar mee zeggen dat wel van de provincie wordt verlangd dat na de herstelde breuk de daad bij het woord wordt gevoegd. Van Heijningen zei niet alleen van woorden, maar ook van daden te houden. ,,Jullie houden ons als overheid scherp, daar heb ik respect voor. Wel zou het in een positievere sfeer moeten gebeuren waardoor de effectiviteit groter wordt. We komen nu in rustiger vaarwater terecht met meer vertrouwen. We maken een nieuwe start.”

Door Erik de Bruin

De nieuwe start werd onderstreept door Arie de Ruiter, die dinsdag voorafgaand aan de ondertekening van het afsprakenkader het woord voerde namens Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven omdat voorzitter Leo van Andel op vakantie is. Juist Van Andel was altijd fel gekant tegen een convenant omdat de provincie in zijn ogen zoete broodjes bakt en handhaving van de regels op de afvalstortplaats aan zijn laars lapt. Het heet nu een afsprakenkader, maar in feite komt het op hetzelfde neer. De stichting blijft argwanend, hetgeen twee weken geleden nog expliciet werd uitgesproken door Van Andel, maar gunt de provincie wel het voordeel van de twijfel. ,,Je moet een keer opnieuw beginnen”, zei De Ruiter. ,,We hebben wat meer vertrouwen gekregen in de intentie van de provincie om het goed te doen. Voorlopig gaan we ervan uit dat we constructief met elkaar kunnen overleggen en zodoende meer resultaten kunnen bereiken. In maart gaan we evalueren of we op de goede weg zitten.”

‘Belangrijk signaal’

Voor de stichting gaf uiteindelijk de doorslag dat zij eerder een positieve ervaring heeft opgedaan met HVC. De huisvuilcentrale aan de overzijde van de rivier wilde uitbreiden. ,,Wij moesten daar wel of niet akkoord mee gaan door een convenant te ondertekenen”, aldus De Ruiter. ,,Het was gewaagd, maar we hebben uiteindelijk onze handtekening gezet omdat we bij HVC een positieve intentie merkten het op verantwoorde wijze aan te pakken. Ondanks de capaciteitsvergroting is de emissie juist verminderd.” Ook dominee Tanghé, die het twee maanden geleden spontaan ontstane burgerinitiatief aanvoert, staat er positief in: ,,We waarderen het afsprakenkader en zijn erg blij dat we zijn uitgenodigd bij deze ondertekening aanwezig te zijn. Daar gaat een belangrijk signaal van uit dat we serieus worden genomen. Voor ons is het belangrijk dat het verantwoord en binnen de wet- en regelgeving gebeurt.” Hij zette geen handtekening omdat het burgerinitiatief geen formele status heeft. Daar komt verandering in aangezien de initiatiefnemers een stichting willen oprichten.

‘Niet begrepen’

Burgemeester Martin Boevée zei zich aanvankelijk niet serieus genomen te voelen op het provinciehuis. ,,We hebben als gemeente lange tijd het gevoel gehad we niet werden begrepen en dat ze zich bij de provincie afvroegen waarom Sliedrecht nu zo lastig deed. De contacten waren niet zoals we dat wensten, daar moeten we gewoon eerlijk in zijn. We hadden er behoefte aan goede afspraken te maken. Nog niet zozeer op het inhoudelijk vlak, maar meer hoe je met elkaar omgaat en welke houding je aanneemt. Transparant en vooral ook constructief. Daarbij hebben we ook naar onszelf gekeken. Je moet niet telkens de rechter erbij roepen om je gelijk te krijgen. Dat moet anders want als het goed is streef je dezelfde belangen na. Op deze manier sluiten we een bewogen jaar positief af. We vergeten niet alles, maar hebben wel vertrouwen. We vertrouwen erop dat we niet meer naar middelen hoeven grijpen om in veelvoud tegen de ramen te plakken.” Van Heijningen beaamde de rake volzinnen van de burgemeester. De provincie is het zat dat voortdurend juridische procedures worden uitgevochten ,,Ondanks het wapengekletter hebben we ook veel met elkaar om tafel gezeten. Het is een lange weg met veel hobbels geweest die nu leidt tot een nieuwe start.”

advertentie
advertentie