Geen sneeuwpret bij Valkhofflat

24 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Vrijdagmorgen werd Het Kompas gebeld door een boze bewoonster van de Valkhofflat. Ze maakte zich kwaad over het feit dat de strooiauto maar tot net voorbij Bas van der Heiden rijdt en verder niet. Donderdagavond had ze de politie gebeld om hierover te klagen. Maar de reactie daar was: ,,Dan moet je niet bij ons zijn, maar bij de gemeente.” Het buurtcomité dat toevallig die avond een vergadering had, gaf aan het vervelend te vinden, maar er niks aan te kunnen doen. Dus de volgende morgen ging er een telefoontje naar de gemeente. Daar werd door een medewerkster uitgelegd dat het beleid is dat er alleen op doorgaande wegen gestrooid wordt. En er werd tot verbazing van mevrouw aan toegevoegd dat het strooizout op was. Dat het laatste gezegd zou zijn ontkent Laurens Mourik, afdelingsmanager plantsoenen en reiniging, ten stelligste: ,,Het zout was vorige week niet op en is dat nu ook nog lang niet. Maar die mevrouw heeft honderd procent gelijk dat de sneeuw erg veel overlast geeft en dat we lang niet overal strooien.”

‘Volgens mij hangen we er een beetje bij’

Door Margreet Strijker

De ‘klaagster’ (die liever niet met haar naam in de krant wil, red.) motiveert haar standpunt als volgt: ,,Er wonen alleen al in onze flat 160 gezinnen, waaronder veel ouderen en enkele minder valide mensen. Je kunt nauwelijks de parkeerplaats afkomen en lopend is het helemaal geen doen. Ik heb er 30 minuten over gedaan om bij Bas van der Heiden te komen. Ik woon hier nu al 22 jaar en al 22 jaar is dit het strooibeleid van de gemeente Sliedrecht. En ja hoor, vanmorgen gleed er een autootje tegen het muurtje voor de flat aan. Gelukkig is er niemand gewond en was er alleen schade aan de auto en het muurtje, maar zoiets kan ook anders aflopen.”

Van Mourik geeft aan dat het gemeentelijk gladheidsbestrijdingsbeleid bepaalt dat de hoofd- en de doorgaande wegen prioriteit hebben. ,,En ook de wegen rond de winkelcentra houden we zoveel mogelijk begaanbaar. Maar de omstandigheden zijn nu erg extreem. Onze mensen zijn al vanaf vorige week donderdag 24 uur per dag in touw. Enerzijds hebben ze lol in dit werk, maar het is ook wel een aanslag op hun privéleven. En al zouden we de hele gemeente sneeuwvrij willen maken, dan nog zou dat onhaalbaar zijn omdat we daar niet genoeg personeel voor hebben. En ik vind ook wel dat mensen wat dit betreft een eigen verantwoording hebben.”

Iets waar de ‘klaagster’ het mee eens is, want ook zij geeft aan het te betreuren dat de mensen tegenwoordig de stoep voor hun huis niet meer sneeuwvrij maken. ,,Bewoners kunnen ook zelf wat doen”, zegt ook Arie van Houwelingen, die al 31 jaar in de Valkhof woont. ,,Ik kan niet zeggen dat er denderend gestrooid wordt hier, maar het is nu wel vechten tegen de bierkaai. Ik zie de mensen van de gemeente toch de hele week al volop in touw. En heel Nederland kampt nu met deze problemen, kijk maar naar het journaal.” Hij wil graag de reactie van het buurtcomité nuanceren. ,,Het was geen echte vergadering, we waren voor iets anders bij elkaar, dus mevrouw overviel ons nogal toen ze boos binnenkwam. Maar het klopt wel dat het comité niks aan deze sneeuwoverlast kan doen.” Overigens geeft Van Houwelingen nadrukkelijk aan op persoonlijke titel te spreken omdat dit onderwerp (nog) niet aan de orde is geweest tijdens bijeenkomsten.

Zonder de klacht te willen bagatelliseren benadrukt Van Mourik dat er tot nu toe hooguit 5 tot 10 klachten bij de gemeente zijn binnen gekomen. ,,Dus dat is nog lang geen 1% van de 24.000 bewoners van Sliedrecht. De mensen op de strooiwagens krijgen juist veel positieve reacties. En dat gun ik hen wel, want ze zijn echt 24/7 in touw.”

Blijft staan dat de ‘klaagster’ vindt dat de gemeente een vreemd beleid voert. ,,Waarom nou niet even 75 meter doorgereden met die strooiwagens. We zitten hier in een dooie hoek en volgens mij hangen we er maar een beetje bij.”

advertentie
advertentie