Winkeliers willen niet in de kou blijven staan

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Wil Sliedrecht het hart van de Alblasserwaard zijn of een dorpje blijven? Het is óf óf.” Aldus Wout van Tilburg van de gelijknamige slagerij aan de westzijde van het Burgemeester Winklerplein. Nadat in de gemeenteraadsvergadering van 7 december het bijgespijkerde Masterplan was ingetrokken door wethouder Hans Tanis (een meerderheid zou niet hebben ingestemd) hebben naast de wethouder ook de projectontwikkelaar en de verschillende fracties in de gemeenteraad zich duidelijk uitgesproken over een onderwerp dat de gemoederen het afgelopen jaar flink heeft beziggehouden. Het laatste woord is aan de winkeliers.

Het Kompas nam telefonisch contact op met drie ondernemers die aan het Winklerplein hun brood verdienen. Gert de Winter is met zijn gelijknamige schildersbedrijf gevestigd aan de noordzijde. De tien winkeliers in dit blok twijfelen of ze wel of niet willen uitbreiden. ,,We zijn best voor, maar het ligt wel aan de prijs. Financieel moet het haalbare kaart zijn. Je wilt niet de hoofdprijs betalen. De Windroos (de projectontwikkelaar, red.) zou nog eens kritisch naar de prijs kijken.” De bouwgroep, ontstaan uit een alliantie van lokale aannemers, wordt door de gemeenteraad verzocht het plan verder uit te werken. Dat gaat er bij De Winter niet in. ,,Alsof je al die jaren voor Jan met de korte achternaam in de projectgroep hebt gezeten. Ik begrijp het niet. Het is een gemiste kans. Als je het centrum versterkt heeft iedereen daar plezier van. Als je niets doet vloeit de koopkracht weg.”

Van Tilburg zegt het op hoofdlijnen een mooi plan te vinden. Stilstand is volgens hem achteruitgang. ,,Het is beter vooruit te gaan. Ik speelde vijf jaar geleden al met de gedachte om te moderniseren. Het duurt steeds langer. Ik zou nu wel eens écht willen weten waar we aan toe zijn.”

Albert Heijn-eigenaar Machiel Pranger is bang dat Sliedrecht de slag verliest met de regio. ,,Dat het zo gaat is jammer, maar niet ongebruikelijk. Ik zou zeggen: discussier lekker verder, maar laat ons niet stikken. Pak in elk geval aan wat je kan doen. Creëer alvast een goede infrastructuur. Dat is van levensbelang voor de detailhandel.”

advertentie
advertentie