'De scheuren schoten er in'

5 januari 2010 om 00:00 Nieuws

IJsmeesters

niet tevreden

over kwaliteit

SLIEDRECHT/WIJNGAARDEN - Met flink wat mankracht én machinale pk wordt in Wijngaarden en Sliedrecht hard gewerk om de ijsbanen gereed te maken voor de schaatsliefhebbers. Wat onder de sneeuwlaag tevoorschijn kwam stemde de ijsmeesters niet al te vrolijk. ,,Het ijs is van slechte kwaliteit. We hebben nog een nachtje flinke vorst nodig voor we de deuren kunnen openen", aldus beheerder Van der Waal.

De vrijwilligers van IJsclub De Vriendschap gingen maandag met de machines de baan op. ,,We weten niet wat we aantreffen; misschien zakken we er met machine en al doorheen", zei Van der Waal voor hij ten ijs trad. Een dag later vertelde hij dat het zo erg niet was, maar vrolijk werd hij niet van de condities. ,,De scheuren schoten erin toen wij over het ijs trokken. Het is broos sneeuwijs van vijf centimeter dik. We hebben nog een paar nachtjes flinke vorst nodig."

In Wijngaarden waren de vrijwilligers dinsdag druk in de weer met borstelmachines en ouderwetse sneeuwschuivers. Zij telden zeven centimeter ijsdikte. ,,Te weinig om de deuren al te openen", vertelt Wim de Groot, secretaris van Nooit-Gedacht. ,,Er moet nog wel een paar centimeter bij komen. Ik hoop dat we donderdag of vrijdag open kunnen. De eerste schaatsers zullen er dan eerst een bobbelig laagje af moeten rijden. Het is nou eenmaal sneeuwijs van slechte kwaliteit." Zodra de Wingerdse baan open is vangt Nooit-Gedacht aan met diverse sportieve activiteiten. ,,Wedstrijdjes hardrijden en het traditionele ringrijden natuurlijk", belooft De Groot. ,,We hebben juist voor komend weekend het tripje naar FlevOnice gepland. Maar als onze eigen baan open gaat hoeven we natuurlijk niet weg. Het grappige is dat het vorig jaar net zo ging, in precies hetzelfde weekend. Die traditie houden we er graag in", lacht de secretaris.

Als de ijsbaan in Sliedrecht open gaat is dat direct te zien op site www.ijsclubdevriendschap.nl. Nooit-Gedacht is nog niet te vinden in 'cyberspace'. ,,Maar de mensen in Wijngaarden weten het snel genoeg. Dat gaat als een lopend vuurtje." Tot die tijd kunnen de echte liefhebbers wel al terecht in Boven-Hardinxveld waar de baan van ijsvereniging De Putten al voor de kerst open ging.

advertentie
advertentie