Kor Blijenberg (PvdA): 'Laten we wel zijn'

16 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De PvdA-fractie schuift Kor Blijenberg, die al sinds 1970 actief is in de Sliedrechtse politiek, naar voren als lijstduwer. Vanaf 1972 maakte hij deel uit van de gemeenteraad. De eerste jaren voor D66, vanaf 1984 voor de PvdA. Kor verliet het onderwijs in 1989 om wethouder te worden. Als raadslid had hij altijd geageerd tegen de bezuinigingen op en afbraak van welzijn en cultuur, dus koos hij als wethouder bewust voor die portefeuille en behield deze tot zijn pensionering in 2006. Bij welzijn en cultuur ligt nog steeds zijn hart.

Door Margreet Strijker

Kor deed na de vorige gemeenteraadsverkiezingen welbewust een paar stapjes terug om zijn opvolger Johan Lavooi niet voor de voeten te lopen. En hij was toe aan meer vrije tijd. Maar ook op de achtergrond bleef de betrokkenheid: ,,Ik ging niet naar de fractievergaderingen, maar bestookte ze nogal eens met mailtjes als ik ergens commentaar op had. Aan het bespreken van ons verkiezingsprogramma: ‘Laten we wel zijn’ heb ik wel weer een stevige bijdrage geleverd.” Blijenberg kan zich dan ook helemaal vinden in de beginregels ervan: We voelen ons als sociaaldemocraten vooral een Sliedrechtse partij, we hebben een plaatselijk gezicht. We staan voor een solidaire, veilige, rechtvaardige en leefbare gemeenschap waarvan de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

,,Om te beginnen gaat het om je eigen dorp. Je bent in de politiek een grote Jan als je meepraat met de bouw- en aannemerswereld. Maar daarna begint het voor mij pas. Mensen moeten wel op een prettige manier wonen. Waar komt die hangplek voor de jeugd? Is er genoeg groen? Het gaat om wat de kiezers willen. Het dorpse karakter moet blijven.” Kor vindt dat je de mensen met achterstanden altijd eerste prioriteit moet geven. ,,Er komen wat het geld betreft duistere tijden aan dus er zal best bezuinigd moeten worden. Maar de minima en de voorzieningen vanuit de WMO staan wat mij betreft helemaal onderaan dat bezuinigingslijstje. Cultuur, sport en verenigingsleven zitten in Sliedrecht vaak nogal in het verdomhoekje, maar zijn juist heel belangrijk voor de sociale samenhang en leefbaarheid.

Naar de kiezers toe wil Kor nog opmerken: ,,Stop met dat gemopper op en gezeur over alles en iedereen, maar doe zelf ook eens iets. Ga een voetbalteam coachen of helpen op de school van je kinderen. Doe vrijwilligerswerk of bemoei je met de plaatselijke politiek. Maar ga op zijn minst stemmen op 3 maart. Anders heb je wat mij betreft geen recht van klagen.”

Na de vraag: stel dat je met voorkeursstemmen gekozen wordt voor de gemeenteraad, wat doe je dan, schiet Kor in de lach: ,,Nou gezien de landelijke tendens wat PvdA betreft maak ik me niet zoveel illusies. Maar dit is wel democratie. Ik vind als je niet wilt, moet je niet op de lijst gaan staan. Weigeren zie ik als kiezersbedrog. Ik vermaak me prima in de luwte. Maar aan de andere kant kriebelt het wel steeds meer, dus mocht het zover komen dan heb ik toch de neiging er weer vol in te gaan.”

advertentie
advertentie