‘Verkeersveiligheid is geen sluitpost’

16 januari 2010 om 00:00 Nieuws

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart zit Het Kompas elke week aan de keukentafel bij een lijstduwer thuis. Dit kan de persoon zijn die onderaan de lijst staat. Of zoals landelijk ook vaak gedaan wordt, een bekende Sliedrechter ongeacht op welke plaats hij of zij staat. Deze Jan Büchner namens de SGP/CU.

SLIEDRECHT – Jan Büchner wordt als lijstduwer voor de SGP ChristenUnie naar voren geschoven, juist omdat hij ermee gaat stoppen na lang actief geweest te zijn in de plaatselijke politiek. Voor die tijd was hij al voorzitter van een afdeling van de GPV (Gereformeerd Politiek Verbond), één van de voorlopers van de ChristenUnie. ,,Ik hoop in maart 72 te worden en ik vind 16 jaar in de gemeenteraad een mooie tijd. Nu mogen de jongeren het overnemen.” Door de vorige burgemeester werd Büchner ooit ,,Jantje Rotonde” genoemd, vanwege zijn pleidooien voor de veiligheid in het verkeer voor fietsers, waar de aanleg van de juiste rotonde een grote rol in kan spelen.

Door Margreet Strijker

En ook bij het verkiezingsprogramma ‘Sliedrecht voor Elkaar’ noemt hij als zijn eerste speerpunten verkeer en vervoer. ,,Ik vond en vindt het een erenaam, want ik heb er altijd op aangedrongen, dat verkeersveiligheid mede een uitgangspunt moet zijn voor de ruimtelijke planning. En niet de sluitpost op de begroting zoals je zo vaak ziet.” Ook de openbare orde en veilig wonen staan op de prioriteitenlijst van Büchner. Het veilig wonen keurmerk van de politie juicht hij toe. En hij blijft hameren op goed werkende openbare verlichting in straten, maar ook in parken en bij achterpaden. Daarnaast staat de beschikbaarheid van voldoende en voor iedereen toegankelijke sportvoorzieningen en accommodaties nadrukkelijk vermeld in het lijvige programma van de SGP/Christen Unie. Büchner schreef er intensief aan. ,,Ja, alles samenvatten op twee A-viertjes komt de duidelijkheid volgens mij niet ten goede. We zullen graag terug grijpen op dit boekje tijdens de samenstelling van het college en bij allerlei andere gelegenheden.” Maar wat Jan Büchner vooral belangrijk vindt om als lijstduwer te benadrukken is het feit dat de SGP/ChristenUnie zich inzet voor alle bewoners van Sliedrecht ongeacht hun geloof of achtergrond. ,,Ook al zijn wij een partij met een nadrukkelijk christelijke signatuur. Daarnaast zijn we er vanzelfsprekend voor jong en oud. Gezien mijn leeftijd heb ik misschien meer met de ouderen, maar jongeren hebben ook een belangrijke plaats in dit dorp.”

Naar de kiezers toe wil Büchner vooral het volgende kwijt: ,,Mensen moeten er ook eens aan denken dat ze nou eenmaal midden in de maatschappij leven. Dus dat ze als er in hun omgeving iets gaat veranderen niet te snel roepen: ‘Not in my backyard!’. Neem een voorbeeld aan de opstelling van de wijkbewoners bij het tot stand komen van de vernieuwde hangplek voor de jeugd bij de 10-hoogflats. Zo kan het dus ook. En daar heb ik bewondering voor. ”

Op de vraag, 'stel dat u met voorkeursstemmen gekozen wordt in de gemeenteraad, wat dan?' wordt even diep nagedacht: ,,Dat ik er nu mee stop is een bewuste keuze. Ook mijn andere bestuursfuncties ga ik langzamerhand afbouwen. Zou ik inderdaad zoveel stemmen krijgen, laat ik het zo zeggen: dan moet ik een goeie afweging maken.”

advertentie
advertentie