'Wijk C, een bijzondere wijk'

16 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De fototentoonstelling ‘Wijk C door de jaren heen’ in de Ir. Boszaal van het Sliedrechts Museum werd op vrijdag 15 januari onder grote belangstelling geopend. Bij die gelegenheid overhandigde Wout van Rees het eerste exemplaar van het door hem samengestelde gelijknamige fotoboek aan Fred Stuij, de jarige en binnenkort afzwaaiende voorzitter van de Historische Vereniging: ,, Jij krijgt het deze keer gratis.” Stuij reageert met: ,,Ik voel me best vereerd met dit fraaie boek, maar dan wil ik wel dat jij het signeert.” Beide heren zijn geboren in de vroegere Wijk C.

Door Margreet Strijker

De wieg van laatstgenoemde stond op een arkje in de gantel op de plek waar nu het ziekenhuis is. Later woonde hij op C105, onder Nederveen de drogist. Wout van Rees in het huis op C378, dat in 2009 gesloopt werd. ,,Toen ik geboren werd dacht ik, hier ga ik een fotoboek van maken. Maar voordat het zover was gingen er 60 jaar voorbij. Vijf jaar geleden ben ik eraan begonnen en nadat ik ‘WC’ (gelukkig geen stront aan de knikker) een poosje in de ijskast had gezet wegens de exposities over de wijken A en B, heb ik het weer opgepakt. Het was een bijzondere wijk, alleen al door de mensen die er woonden” grapt de ‘conferencier’ van de Historische Vereniging verder.

Wat vooral anders was ten opzichte van A en B, zijn de korte stoepen binnendijks en de gantels buitendijks. Wijk C die begon bij de Grote Kerk en eindigde bij de Tolsteeg telde drie straten: De Kroon-. Molen- en Bernhardstraat (eerder kwitantiesteeg). Veel is er gesloopt, verbouwd of veranderd, maar door de verklarende teksten is er ook voor een (wat) jeugdige(r) bezoeker veel te herkennen en terug te vinden. Ook de straat- en andere sfeerbeelden zullen velen aanspreken. De foto's hangen in de lijn van de dijk: van oost naar west. De vier meter lange tekening van het dijkprofiel, moet juist van rechts naar links bekeken worden. De expositie werd ingericht door de werkgroepen van de Historische Vereniging. De museummedewerkers "leukten” het op met materiaal uit de eigen collectie zoals de vitrine met kantooragenda en kasboek, maar ook blauwsel, kristalstijfsel en koffiesurrogaat uit de comestibles winkel van A.J. Boer.

Het boek ‘Wijk C door de jaren heen’ met 260 foto's die als rode draad de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw hebben is voor € 14,90 te koop in het Sliedrechts Museum, bij boekhandel De Waard en in ‘t Onderhuys, het informatiecentrum van de Historische Vereniging.

De foto's van Wijk C die niet in boek of tentoonstelling gebruikt zijn, worden op dvd getoond. Van elke foto kan een kopie worden aangevraagd die kosteloos digitaal wordt verstuurd. Op zaterdag zijn er om 15.00 uur voordrachten en verhalen in Sliedrechts dialect.

De expositie is tot 3 april op woensdag en zaterdag van 14.00 -17.00 uur te bekijken. (Groepen op afspraak). De Ir. Boszaal is rolstoel toegankelijk. Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-101. Telefoonnummer 0184-413404. Zie ook: www.sliedrechtsmuseum.nl en www.historie-sliedrecht.nl

Op de foto: Wout van Rees (rechts) samensteller van het boek 'Wijk C door de jaren heen' rijkt het eerste exemplaar uit aan de jarige Fred Stuy, die binnenkort afzwaait als voorzitter van de Historische Vereniging.

advertentie
advertentie