ASZ laat patiëntenfolders testen door patiënten zelf

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat zijn patiëntenfolders voortaan testen door (ex-)patiënten en hun naasten. Belangstellenden kunnen zich melden om eenmalig zitting te nemen in een maandelijks panel, dat op een vrijdagochtend drie folders onder de loep neemt. De folders worden beoordeeld op onder meer functionaliteit, compleetheid, begrijpelijkheid, geloofwaardigheid en aantrekkelijkheid. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft zo’n 800 verschillende patiëntenfolders.

Een speciale afdeling binnen het ziekenhuis schrijft en actualiseert continu deze boekjes op A5-formaat, die gewijd zijn aan de vele specifieke onderzoeken, ingrepen en behandelingen binnen het ziekenhuis. ,,Dit informatiemiddel is een verlengstuk van de wettelijke informatieplicht die rust op de arts”, legt coördinator patiëntenvoorlichting Jacqueline Blase uit. ,,Een arts geeft allereerst mondeling in de spreekkamer uitleg over de gestelde diagnose, onderzoeken, behandelwijze, risico’s en mogelijke alternatieven voor de voorgestelde behandeling. Omdat de meeste patiënten niet alles in één keer kunnen bevatten of onthouden, is de informatie ook op schrift beschikbaar.”

Het ziekenhuis beschouwt de folders als zeer belangrijke dienstverlening aan de patiënt en wil er zeker van zijn dat de inhoud optimaal aansluit op de behoefte en de beleving van de patiënt. ,,Wie kan dat beter beoordelen dan mensen die met een behandeling in aanraking zijn geweest?” aldus Blase. ,,In de afgelopen periode hebben we al wat geëxperimenteerd met testen, via een enquête in enkele folders. Een simpel voorbeeldje van wat je dan zoal te weten komt: iemand meldde dat in de folder over de MRI-scan geen aandacht werd gegeven aan mensen met claustrofobie die in de scanner gaan. Terwijl hier vaak iets aan te doen is, als het vooraf bekend is. Zulke opmerkingen en aanvullingen zijn voor ons zinvol en waardevol om de kwaliteit van de folders verder te verhogen.”

Wie eenmalig in een panel zitting wil nemen, kan zich hiervoor aanmelden via de website www.asz.nl.

advertentie
advertentie