ASZ kampt met computervirus

22 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Primaire zorg

kan gewoon

doorgaan

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft sinds maandagavond te kampen met computerstoringen als gevolg van het zogeheten Confickervirus. De ICT-afdeling van het ziekenhuis, samen met de leverancier van antivirussoftware en de afdeling Klinische Fysica/Medische Techniek zijn druk doende met het isoleren en neutraliseren van het virus en het opheffen van storingen. Dit is veel werk en kost daardoor veel tijd en inzet.

Hinder voor medewerkers van het ziekenhuis komt voort uit het tijdelijk niet functioneren van onder meer het ziekenhuisinformatiesysteem (SAP), het elektronisch medicatievoorschrijfsysteem, het elektronisch patiëntendossier en diverse kantoortoepassingen op PC’s.

De overlast bestaat voornamelijk uit het tijdelijk niet kunnen inloggen of meermalen opnieuw moeten inloggen op systemen, het geen gebruik kunnen maken van draadloze netwerken en/of het trager werken van apparatuur. Problemen met de juistheid en volledigheid van digitale gegevens zijn er niet. Ondanks de belemmeringen, kan het primaire zorgproces in het ziekenhuis dan ook gewoon doorgaan.

Het Confickervirus is een zogeheten ‘computerworm’ van zeer professionele makelij, die sinds eind 2008 wereldwijd miljoenen computers heeft bereikt en daar onderdelen van platlegt. De makers en hun precieze bedoelingen zijn onbekend.

advertentie
advertentie