Jeugdschaker Jorik Klein doet van zich spreken

24 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Het 8-jarige Sliedrechtse schaaktalent Jorik Klein heeft de afgelopen week op verschillende fronten van zich doen spreken. Ten eerste wist hij de tweede jeugdgroep van de najaarscompetitie bij Schaakvereniging Sliedrecht te winnen en ten tweede eindigde hij in de D-categorie als derde bij de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond. Een opvallend resultaat omdat hij als 8-jarige het resultaat behaalde in de leeftijdscategorie van 11 en 12 jarigen. De komende weken kan hij nog meer van zich doen spreken als hij ook uitkomt in de E- en F-categorie. De laatste categorie is qua leeftijd eigenlijk zijn eigen categorie.

Ook met het E-team kan hij zich nog gaan plaatsen voor het NK.

In de laatste ronde van de najaarscompetitie bij de jeugd van Schaakvereniging Sliedrecht zijn alle beslissingen gevallen. In groep 2 werd dus de 8-jarige Jorik Klein de jongste kampioen door in een rechtstreeks duel naast concurrent Robin Urbanus te verslaan. Robin eindigde op een keurige derde plaats, omdat Adrian Mensing hem in de laatste ronde net voorbij ging door van broer Andrew te winnen. In de strijd om de vierde en vijfde plaats deden Joran van Eijl en Rick Smits uitstekende zaken door te winnen. Opvallend was ook de goede winst van Koos vd Berg op Jasper de Jager en die van Rik Bons op Praveen Kanakaratnam.

In de eerste groep ging de strijd om zilver en brons tussen Janus de Vries en Jurgen de Haan. Eerstgenoemde pakte uiteindelijk de tweede plaats doordat het onderlinge duel in remise eindigde.

In de zeventiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht stond het duel tussen Hartog jr. en Hartog sr. op het programma. Altijd een beladen partij met als inzet de titel van "de beste Hartog". Ook dit keer ging het weer hard tegen hard, waarin junior Henri de beste kansen leek te hebben, maar waarbij senior Henk weer alle trucs uit de kast haalde. Uiteindelijk, nadat alle kruitdampen waren opgetrokken, bleef er een remise-eindspel over, waardoor de vrede alsnog werd getekend. De titel wordt voorlopig gedeeld tot het volgende gevecht.

Bovenaan lijkt de titelstrijd te gaan tussen meervoudig kampioen Wim Hokken en titelverdediger Peter vd Bergh. Beiden wonnen enigszins fortuinlijk van respectievelijk Peter Vis en Jerry van Rekom. Het gat met de nummer drie is al erg groot, zodat het waarschijnlijk een tweestrijd zal blijven tot aan het eind. Opvallend was de winst van Peter Dekker op André van Dieën, die in een gewonnen eindspel misgreep en de keurige remise van Floris Verweij tegen Martin Prins. Gezien de ontwikkeling van de jeugdspeler zou het ook eerder andersom gezegd kunnen worden.

Hans Snel was snel klaar met Leo Koppelaar, terwijl Kees vd Does in aanvallende stijl Alexei Parakhonyak wist te verslaan.

Uitslagen senioren:

Wim Hokken-Peter Vis 1-0

Jerry van Rekom-Peter van den Bergh 0-1

Niels Mijnster-Wim Pool 0-1

Robert van Rekom-Kees Wessels 1-0

Henk Prins-Hans Klein 0-1

André van Dieën-Peter Dekker 0-1

Floris Verweij-Martin Prins ½-½

Hans Dubbeldam-Evert Bos 0-1

Hans Snel-Leo Koppelaar 1-0

Henri Hartog jr-Henk Hartog sr. ½-½

Kees vd Does-Alexei Parakhonyak 1-0

Pieter de Bruin-J.W. Kraaijeveld 0-1

Uitslagen jeugdgroep 1:

Jurgen de Haan-Janus de Vries 0,5-0,5

Tjerry Hut-Christiaan Verheij 0,5-0,5

Uitslagen jeugdgroep 2:

Joran van Eijl-Daan Stuij 1-0

Praveen Kanakaratnam-Rik Bons 0-1

Rick Stuij-Rick Smits 0-1

Jasper de Jager-Koos vd Berg 0-1

Andrew Mensing-Adrian Mensing 0-1

Robin Urbanus-Jorik Klein 0-1

advertentie
advertentie