Meningen verdeeld over rotonde

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Vorig jaar werd verantwoordelijk wethouder Remco van de Ven te kennen gegeven dat hij zijn huiswerk over moest doen. Hij moest met een aantal varianten komen. Het eenzijdige voorstel de verkeerslichten uit de grond te trekken en te vervangen door de aanleg van een rotonde stuitte op maatschappelijk verzet. In het veranderde voorstel worden nog steeds negentien kastanjebomen gekapt, maar er worden wél nieuwe kastanjebomen geplant (in plaats van zilverlindes zoals eerst was voorgesteld) en bovendien worden haagjes geplaatst tegen fijnstof. Dit buitengewoon groene voorstel - om met de woorden van Jeannette Boogaard van Sliedrecht Groen te spreken - lijkt maatschappelijk aanvaard.

SLIEDRECHT - Met de acceptatie van Sliedrecht Groen lijkt het gemeentebestuur een belangrijke troef in handen te hebben voor de bouw van een rotonde op de kruising Rembrandtlaan - Stationsweg. De stichting sprak maandagavond tijdens de opiniërende raadsvergadering over een buitengewoon groen voorstel waar zij onmogelijk tegen kan zijn. Toch gaat de voorkeur niet uit naar de rotondevariant, maar naar variant E oftewel de goedkoopste variant waarbij de bestaande situatie niet wordt veranderd. PRO Sliedrecht en Lijst Blanken opteren ook voor variant E, PvdA ziet het meest zitten in de variant zonder rotonde, maar met een extra opstelstrook, CDA wil het over de verkiezingen heen tillen en wat VVD en SGP/ChristenUnie betreft is een rotonde het veiligst en dus de beste oplossing. Wat uiteindelijk maandagavond 8 februari wordt besloten is nog geen peil op te trekken.

Door Erik de Bruin

Toch is het zeer de vraag of deze voorkeursvariant in de gemeenteraadsvergadering op 8 februari de meeste stemmen krijgt. Boogaard bracht naar voren dat de kruising al jaren veilig is gebleken. Timo Pauw van PRO Sliedrecht haalde hetzelfde aan: ,,Het is gewoon een veilige kruising. Bovendien is het een stukje Sliedrecht waar we op trots kunnen zijn en is variant E een stuk goedkoper omdat je alleen geld stopt in het verbeteren van de bestaande situatie. De vijf ton die je overhoudt zou je kunnen gebruiken voor het aanpassen van andere rotondes zodat je op alle rotondes in Sliedrecht fietsers in de voorrang hebt.”

Dat zou de lokale afdeling van de fietsersbond ook graag willen. Gebruikmakend van het inspreekrecht zei Jan ter Hove namens deze bond dat het een goede zaak zou zijn als Sliedrecht in de pas loopt met de regio.

,,Wij vinden fietsers niet in de voorrang op rotondes het veiligst”, sprak wethouder Van de Ven. Hij repeteerde zijn al vaak ten gehore gebrachte betoog dat een rotonde veiliger, milieuvriendelijker en sneller is. Door te stellen dat het voor een goede doorstroming zorgt sloot VVD-raadslid Karin Verschoor zich aan bij de woorden van de wethouder. Jan Büchner (SGP/ChristenUnie) zei dat de meeste slachtoffers op kruisingen vallen. ,,Wij zien graag dat het oorlogsmonument wordt verplaatst.”

Het CDA zou dit ongepast vinden en ook de PvdA vindt het afbreuk doen aan de omgeving. Lijst Blanken betreurt het dat het monument moet verhuizen voor een, zoals hij het omschrijft, racebaan met chicane waar niemand op zit te wachten. Een kleinere rotonde vormt mogelijk de gulden middenweg.

advertentie
advertentie