Jeugdschakers Tobias Dekker en Jorik Klein zilver op PJK

31 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/ROTTERDAM – De jeugdspelers van Schaakvereniging Sliedrecht hebben het tijdens de derde dag van de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond uitstekend gedaan. In de A-categorie behaalde Tobias Dekker uiteindelijk een score van 4,5 uit 6 en eindigde uiteindelijk als tweede. Hij mist daardoor nipt plaatsing voor het NK.

In de F-categorie was de 8-jarige Jorik Klein één van de favorieten. En favorieten hebben het soms zwaar, zo ook Jorik. Na een spannende middag met goede en minder goede partijen eindigde Jorik uiteindelijk als tweede. Ook hij is daarmee reserve voor de Nationale Pupillendag.

In dezelfde categorie eindigde Joran van Eijl keurig als zevende.

Schaakvereniging Sliedrecht doet bij de Jeugdclubkampioenschappen van de RSB ook met enkele teams mee. Afgelopen zaterdag kwam het D-team in actie en in de zware poule wist het team van teamleider Henri Hartog jr. keurig als derde te eindigen. In Rick Stuij had het team een prima topscorer in huis. Maar ook Adrian en Andrew mensing, Koos vd Berg en Rick Smits droegen een steentje bij aan het succes.

Het C-team staat na de eerste van twee speeldagen op een gedeelde eerste plaats. Op de tweede speeldag moet nog aangetreden worden tegen medekoploper Spijkenisse. In het C-team is momenteel Janus de Vries de gevierde man met 3 uit 3. Jurgen de Haan doet het met 2,5 uit 3 ook uitstekend. Tjerry Hut – met 2 uit 3 – is als D-speler een goede waarde voor het team, terwijl kopman Floris Verweij met 1,5 uit 3 een goede kopman is. Op 13 februari aanstaande is de tweede speeldag.

Examinator Wim Hokken heeft weer een zestal Sliedrechtse jeugdspelers laten zweten. Vier spelers deden examen voor de Eerste Stap en twee voor de Tweede Stap. Normaal gesproken doen de examenkandidaten en uur over al de te maken opgaven. Opvallend was dat alle examenkandidaten binnen 45 minuren klaar waren. Na enkele minuten kon de examinator al het verlossende woord verkondigen; iedereen was geslaagd.

Voor Stap 1 slaagde Rik Bons met een keurige 8. Rick Stuij, dit seizoen voor het eerst lid, slaagde zelfs met een 9. Zijn broer Daan deed het met een 10 zelfs nog beter. Ook de pas enkele weken lid zijnde Jasper de Jager scoorde een 10.

Voor Stap 2 gingen de gebroeders Adrian en Andrew Mensing op. Beiden wilden niet voor elkaar onder doen en zo kon examinator Wim Hokken beide het diploma met het cijfer 10 erop overhandigen. Prachtige prestaties van de jeugdspelers, die ook pas dit seizoen echt aan het schaken zijn geslagen.

Afgelopen donderdag zijn de kampioenen van de najaarscompetitie van de jeugd bij Schaakvereniging Sliedrecht gehuldigd. Jeugdleider Jerry van Rekom kon weer vele bekers uitreiken aan de hoogst geëindigden in de twee jeugdgroepen.

In de eerste groep was het alleen om de tweede en derde plaats echt spannend, omdat de nieuwe kampioen, Floris Verweij, ongenaakbaar was met een score van 14 uit 14. Door het kampioenschap gaat de 13-jarige jeugdspeler vanaf volgende week definitief bij de senioren spelen. In die competitie heeft hij inmiddels ook al goede resultaten geboekt.

De tweede plaats in groep 1 ging uiteindelijk naar Janus de Vries, die nu de favoriet is in de voorjaarscompetitie. De derde plaats ging naar Jurgen de Haan, die al een paar keer kampioen is geworden. Hij gaat in de voorjaarscompetitie ook op jacht naar een nieuwe titel.

In de tweede groep was het een stuk spannender. Tot de laatste zet was het nog onduidelijk wie er kampioen zou gaan worden. Uiteindelijk lukte het de pas 8-jarige Jorik Klein kampioen te worden. Hij is daarmee (zeer waarschijnlijk) de jongste jeugdkampioen uit de historie van Schaakvereniging Sliedrecht. De tweede plaats was uiteindelijk voor Adrian Mensing, die in zijn eerste seizoen dus al direct toesloeg. Brons was er voor Robin Urbanus, die een enorme sprong voorwaarts heeft gemaakt.

Zowel Jorik, Adrian als Robin zijn gepromoveerd naar de eerste groep. De beker voor de vierde plaats ging naar Joran van Eijl. Ook pas 8 jaar en al regelmatig in de prijzen. Dat belooft nog wat. Tenslotte mocht Rick Smits de laatste beker in ontvangst nemen voor zijn keurige vijfde plaats.

Aanstaande donderdag start de voorjaarscompetitie en begint iedereen weer op 0 of eigenlijk iedereen begint bovenaan.

In de achttiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht stonden de favorieten en koplopers Wim Hokken en Peter vd Bergh flink onder vuur. Koploper Wim Hokken had het knap lastig tegen Wout Boer en leek in het middenspel minder te staan. Via een-voor Wim gebruikelijk-pionoffer kreeg hij tegenkansen en na wat mindere zetten van zijn opponent kon de op zijn achttiende titel strijdende ambtenaar alsnog het volle punt binnenslepen.

Titelverdediger Peter vd Bergh leek in eerste instantie een gemakkelijke avond te hebben tegen Peter Vis, maar die knokte zich naar een prima stelling. Toen greep ook hij mis, zodat de kampioen ongeschonden uit de strijd kwam.

De koplopers zagen ook hun achtervolgers Wim Pool en Robert van Rekom tegen elkaar remiseren, zodat de tweestrijd voorlopig verder

gaat.

De partij tussen de gebroeders Prins werd beëindigd in het voordeel van de oudste en op papier sterkste, namelijk Henk.

Onderaan kende André van Dieën een gemakkelijke avond tegen Henri Hartog jr., terwijl Hans Dubbeldam eenvoudig wist te winnen van Mark van Hulst

Aanstaande donderdag heeft de achttiende ronde van de onderlinge competitie plaats.

Uitslagen senioren:

1 Wim Hokken-Wout Boer 1-0

2 Peter van den Bergh-Peter Vis 1-0

3 Wim Pool-Robert van Rekom 0,5-0,5

4 Hans Klein-Jerry van Rekom 1-0

5 Kees Wessels-Jan Veenis 1-0

6 Henk Prins-Martin Prins 1-0

7 Alexei Parakhonyak-Leen Dubbeldam 0,5-0,5

8 Evert Bos-Joost Stoker 0-1

9 André van Dieën-Henri Hartog 1-0

10 Mark van Hulst-Hans Dubbeldam 0-1

11 Kees vd Does-J.W. Kraaijeveld 1-0

12 Peter de Voogd-Michiel van den Berg 1-0

Op de foto de nieuwe jeugdkampioenen Jorik Klein (l) en Floris Verweij (r).

advertentie
advertentie