Centrum voor Jeugd en Gezin krijgt écht vorm

2 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Centrum voor Jeugd en Gezin, dat landelijk wortel schiet en waartoe elke gemeente in Nederland verplicht is, krijgt in Sliedrecht toch een fysieke plek. Als de gemeenteraad in de raadsvergadering van komende maandag akkoord gaat wordt hiervoor het vroegere Groene Kruis-gebouw in de Nicolaas Beetstraat aangekocht. Momenteel is daarin alleen een consultatiebureau gehuisvest.

Met de vorming tot een Centrum voor Jeugd en Gezin (het paradepaardje van minister André Rouvoet) worden ook andere instanties ondergebracht, zoals integrale jeugdgezondheidszorg (Rivas en GGD), een inlooppunt (met een opvoedbureau, jeugd-, school- en algemeen maatschappelijk werk en een gezinscoach), Homestart (lichte opvoedingondersteuning door vrijwilligers) en een speel-o-theek. Het moet een plek vormen waar opvoeders/ouders en jeugdigen voor informatie en advies maar ook voor praktische zaken als het lenen van speelgoed terecht kunnen.

De huidige overleggen over kinderen en jongeren met meervoudige bovenschoolse problemen worden gebundeld tot een zorgadviesteam (ZAT). Voor betere afstemming is het digitale meldsysteem Zorg voor Jeugd in het leven geroepen. Aanvankelijk hield het Centrum voor Jeugd en Gezin alleen een betere afstemming in, zo had de gemeente voor ogen. Nu de gelegenheid zich voordoet de instanties ook samen te brengen onder één dak wil het college deze kans grijpen. Zoals gezegd moet de gemeenteraad nog wel akkoord gaan.

advertentie
advertentie