Op de foto v.l.n.r. Guus van Dongen, Klaas Flokstra, Wim van Dunsbergen en Liddy den Braanker

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Het was du inderdaad 27.000 geen nulletje teveel....

_____

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

_____

27.000 EURO VOOR KINDERDORP ‘BON REPOS’ IN HAÏTI

Door: Margreet Strijker

SLIEDRECHT – Vorige week hebben de Christelijke basisscholen Anne de Vries, Prins Willem Alexander en de Oranje Nassau 27.000 euro bij elkaar gebracht voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Op maandag 1 februari overhandigden leerlingen Guus van Dongen en Liddie den Braanker de cheque met dit astronomisch hoge bedrag aan Klaas Flokstra, bestuurslid van de stichting Hart voor Haïti. ,,Geweldig dat jullie dit gedaan hebben. Dankjewel.” Hart voor Haïti is een kleine particuliere christelijke organisatie die al 28 jaar actief is.

Klaas Flokstra vertelt de bij de overhandiging aanwezige kinderen (delegaties van alle drie de scholen) dat het geld bedoeld is voor het kinderdorp ‘Bon Repos’. Daar woonden voor de ramp ongeveer 80 kinderen. Op de bijbehorende scholen zitten ook meer dan 500 kinderen, die van buiten het kinderdorp komen. Flokstra: ,,Haïti is een klein landje, ongeveer net zo groot als België. De mensen zijn er verschrikkelijk arm: 70% van de bevolking is werkloos. En dan ook nog zo’n ramp. Maar er zijn in ‘Bon Repos’ geen doden te betreuren. De school was uit en dat was een geluk. Moet je je eens voorstellen dat je hier komt en dat jullie school helemaal is ingestort. Maar iedereen slaapt nu op het basketbalveld van het dorp, waar ook veel mensen uit de omgeving naar toe gekomen zijn. Er zijn veel muggen en het kan er vreselijk hard regenen. We hebben er al een tankauto met drinkwater rijden en er is zijn heel veel kilo’s meel heen gebracht om brood van te bakken. Ook is er een grote container met spullen onderweg. Voor deze noodhulp gaan we jullie geld gebruiken. En als er nog wat overblijft, dan natuurlijk ook om het dorp en de school weer op te bouwen.”

De Sliedrechtse kinderen hebben oliebollen verkocht, gesponsorde rondjes gerend, klusjes gedaan, taarten gebakken, en nog veel meer. Wim van Dunsbergen, algemeen directeur van de Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht (VCOS) waar de scholen onder vallen vertelt dat de actie zo’n groot succes was omdat het onderwerp erg speelt bij de kinderen. ,,Ze hebben de beelden op TV gezien en er wordt ook op school over gesproken. Er werd van alles bedacht en gedaan. Er was bijvoorbeeld een jarig meisje dat in plaats van te trakteren een bedrag heeft gegeven aan de actie.”

De VCOS die zelf ook een klein deel bijdroeg aan de 27.000 euro, koos voor stichting ‘Hart voor Haïti’ omdat het een kleine op christelijke grondslag werkende vrijwilligersorganisatie is, die weinig overhead kosten heeft en het gebied goed kent. Wie de acties van de kinderen gemist heeft kan rechtstreeks een bijdrage storten via: 536.16.85 (Postbank) of 50.11.62.194 (ABN-AMRO) t.g.v. Hart voor Haïti. Voor meer informatie over de stichting, haar doelstelling en manier van werken zie: www.hartvoorhaiti.nl.

advertentie
advertentie